Tips - Suggesties

Granada - Cultuurstad

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...

Granada


Granada (272.738 inw.) is een van de mooiste provinciehoofdsteden van Spanje. Granada heeft een lange geschiedenis en een grote monumentale rijkdom, kruispunt van de Arabische en Christelijke culturen. In 1492, het jaar van de ontdekking van Amerika, namen de Katholieke Koningen ook dit laatste Moorse bastion van het schiereiland. Het meest bijzondere monument van de stad is, zonder twijfel, het Alhambra (1), dat is verklaard tot Werelderfgoed. Het trotse bouwwerk is dan ook een verplichte bestemming voor elke toerist in Andalusië.


Alhambra in Granada, Kasteel met mooie tuinen en een HotelGranada herbergt talloze hoekjes voor een rustige wandeling. Een mooie route begint bij de Moorsewijk Albaicín (2) (Albaicín of Albayzín beide schrijwijze zijn correct)(2), een wirwar van straatjes, met pleintjes als dat van San Nicolas (3), van waaruit men een prachtig uitzicht heeft over het Alhambra, de Sierra Nevada en het centrum van Granada. Opvallend in deze wijk zijn de carmenes, de typische patiowoningen. Hoog boven deze smalle straatjes en steegjes steekt, dicht bij de voormalige moorse stadsmuren, het Klooster van Santa Isabella Real (4) uit.

De zigeunerwijk Sacromonte (5), bekend vanwege zijn grotten, ligt op een brede heuvel, vanwaar men een mooi uitzicht heeft over de rest van de stad Granada. El Chapiz (6), met daaraan de School voor Arabische Studies (7) en het Paleis van Los Cordova (8), voert omlaag naar de Carrera del Darro (9), die parallel loopt aan de Paseo de los Tristes (10). Hellingafwaarts staan historische gebouwen als El Banuelo (11), een voormalig Arabisch badhuis waarvan de gewelven gekroond zijn met stervormige bovenlichten.

Aan de rand van deze buurt ligt het gezellige Plaza Nueva (12), dit is één van de vele pleinen de Granada rijk is, met daaraan de Real Chancilleria (13) en de Kerk van Santa Ana (14).Granada Albaicin SacromonteDe Arabische stad Granada gaat, zodra we de Gran Via de Colon (15) oversteken, over in het christelijke deel. Het gemeentehuis of Ayuntamiento en de Corral del Carbon (16), zetel van de Stichting voor Andalusisch Erfgoed, getuigen van de overgang van bouwstijlen. Hier vlakbij komen we op de bekende bloemenmarkt van het Plaza de Bib-rambla (17), met, daarachter, de Alcaizeria (18), een oude moorse koopmansbuurt en obligaat bezoekpunt voor iedereen die een souvenir wenst mee te nemen uit deze stad.

Het in moorse stijl gebouwde Palacio de la Madraza (19), staat tegenover de Koninklijke kapel of Capilla Real (20), waar de Katholieke Koningen begraven liggen. Dit laat gotische monument is aangebouwd tegen de Kathedraal (21), een meesterwerk van Spaans classicisme, gebouwd in opdracht van de katholieke koningin Isabel. Het gotische grondplan stamt uit 1523 en is van de hand van Enrique de Egas, maar het werk werd afgemaakt door Diego de Siloe

Het in moorse stijl gebouwde Palacio de la Madraza (19), staat tegenover de Koninklijke kapel of Capilla Real (20), waar de Katholieke Koningen begraven liggen. Dit laat gotische monument is aangebouwd tegen de Kathedraal (21), een meesterwerk van Spaans classicisme, gebouwd in opdracht van de katholieke koningin Isabel. Het gotische grondplan stamt uit 1523 en is van de hand van Enrique de Egas, maar het werk werd afgemaakt door Diego de Siloe, die verantwoordelijk was voor een goed deel van het monumentale kunstbezit in deze streek.


Kathadraal van GranadaGranada bezit ook andere monumenten van buitengewone schoonheid, zoals het koninklijk ziekenhuis of Hospital Real (22), nu bestuurszetel van de universiteit, of het Monasterio de la Cartuja (23), gelegen in het gebied van Aynadar. Vooral in dit laatste weerspiegelt zich het belang van de barok. De sacramentshuisjes ervan zijn uitzonderlijk rijk geornamenteerd. De beelden in deze tempel zijn gemaakt door de grootste Andalusische beeldhouwers uit de 18de eeuw.


Op tien kilometer van Granada ligt de Huerta de San Vicente, een frisse boerenhofstee, omringd door tuinderijen, waar het museum-huis van de dichter Federico Garcia Lorca staat. De vaste tentoonstelling daarvan omvat persoonlijke gebruiksvoorwerpen, manuscripten en partituren van de literator. as Artes zijn ondergebracht. Aangrenzend liggen de hoftuinen van El Generalife (24), waarvan de meest bijzondere parkpleintjes de Patio de la Acequia of de Patio de la Sultana zijn. www.dipgra.es www.granada.org
Wijnen uit Granada


Wijnstreek Granada:
De wijnstreek Granada is sterk in opkomst. Het aantal wijnproducenten (bodega`s) neemt toe, net als de kwaliteit van de wijnen.


Op traditionele wijze geteeld:
Onze wijnen zijn van kleine wijngaarden, waar veel nog op de traditionele manier wordt gedaan. Van het proces van druiven telen (enten, snoeien, controleren en niet te vergeten plukken) tot de wijnproductie zelf (selecteren, persen, fermenteren, bottelen). De wijngaarden liggen niet zelden op uiterst steile hellingen. De druiven worden met de hand geplukt en soms worden nog muilezels ingezet om de kisten met druiven te vervoeren.

Ook in Spanje komt steeds meer aandacht voor duurzaam geteelde gewassen. Hoewel onze wijnen op dit moment officieel (nog) niet biologisch genoemd mogen worden, worden ze over het algemeen zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen gemaakt. Onze `mousserende wijnen` worden gemaakt volgens de traditionele (champagne)-methode. Een zeer arbeidsintensief proces, waarbij vrijwel dagelijks de flessen handmatig een kwartslag moeten worden gedraaid!


Ligging:
De wijnregio Granada bevindt zich hoofdzakelijk in het gebied rond de hoge bergen van de Sierra Nevada (met ruim 20 toppen van meer dan 3000 meter) en nabij de Middellandse Zee.


Uniek microklimaat:
De druiven voor onze wijnen worden o.a. geteeld op de steile zuidflanken van de Sierra Nevada (Alpujarras en Sierra de Contraviesa) en in de Sierra de Cázulas / Guindalera. Deze streek is zeer vruchtbaar en heeft een buitengewoon goed klimaat voor druiventeelt. De wijngaarden bevinden zich altijd hoog (600 meter) en vaak zeer hoog (tot 1500 m!) en altijd relatief dichtbij de Middelandse Zee. Door de geografische ligging van de wijngaarden én de grote hoogte hebben de druiven te maken met warme dagen, relatief koude nachten en veel zon. De wijnen zijn hierdoor krachtig en geconcentreerd. Al sinds 2500 voor Christus wordt er hier wijn verbouwd.

Granada Wijnen


Winkelen in Granada


Volkskunst:
In Granada bestaat een belangrijke ambachtelijke traditie in keramiek, smeedijzer, textiel, leer en muziekinstrumenten, De Arabische invloed is terug te vinden in een aantal van deze vormen van volkskunst, zoals de met nobele houtsoorten ingelegde meubels en houten voorwerpen; ambachtelijk bewerkt metaal, smeedijzer en koper waarbij vooral de lantaarns en hekken befaamd zijn.


Pottenbakkunst:
De pottenbakkunst van Granada staat bekend als de geglazuurde keramiek van Fajalauza, een verwijzing naar de plaats waar de pottenbakkers gevestigd zijn, bij de gelijknamige poort in de wijk Albaicín.


Gitaarbouwers:
De gitaarbouwers hebben een belangrijke reputatie opgebouwd en er bestaat in Granada ook een lange traditie in de vervaardiging van castagnettes.


Leerbewerkers:
De leerbewerkers maken nog steeds siervoorwerpen, tassen e.d. van bewerkt of ingekleurd leer. In de Alcaicería en de Calle Zacatín (dichtbij de Kathedraal) kan men souvenirs, keramiek, koperwerk, bewerkt leer, smeedijzer, enz. kopen, evenals in het Centro de Actividades Comunitarias in de wijk Albaicín.


Mode, geschenken, antiek:
Het winkelgebied met modezaken bevindt zich in de omgeving van de Kathedraal, Puerta Real, Carrera de la Virgen, Recogidas, Acera de Darro en Pedro Antonio de Alarcón. Antiekwinkels zijn te vinden in de Calle Elvira en de Calle Cuesta de Gomérez.


Uitgaan in granada:
Granada kent een levendig uitgaans even, niet in de laatste plaats dankzij het grote aantal studenten dat in deze stad woont, Rond de straten Pedro Antonio de Alarcón, Horno de Abad en Plaza de Los Lobos bevinden zich talrijke drinkgelegenheden, Het Plazo Nueva en de Paseo de los Tristes is de meest geliefde uitgaanszone in de zomer.
Granada weer

Wandelen vanuit Granada


Als je de drukte van Granada even wil ontlopen en je wil een mooi stukje natuur beleven, dan kan ik je deze zeer mooie wandeling van harte adviseren.
Deze rondwandeling is ongeveer 10km, je kun deze wandeling in een rusting tempo makelijk binnen de 2 á 3 uur lopen.

Vanaf Plaza Nueva gaat de wandeling richting het gezellige Moorse wijkje Albaicín of Albayzín, en volg de Rio Darro, als de weg naar links afbuig, ga je rechts over het bruggetje over de Río Darro en direct links af......

De wandeling gaat langs de achterkant van de tuinen van het Alhambra (Generaal Life) door het Parque Natural Periurbano langs het hoofd waterkanaal (Acequia Real de la Alhambra) dit houdt in dat je wel eerst 150m omhoog slingert, na 4 km een afdaling naar de Río Darro en weer terug richting Granada.
Na 900m steek je de rivier over ga je over de weg door de ziguenerwijk Sacromenten (grotten met bekende Flamencoshow en gezellege restaurntjes) terug naar Plaza Nueva.
De volledige routebeschrijving zal snel volgen, tot die tijd is alleen de Garmin GPS-Track beschikbaar. Veel wandel plezier! .Wandelen vanuit Granada Wandelen vanuit GranadaWandelen vanuit Granada Wandelen vanuit Granada