Tips - Suggesties

Ruta Medieval de Alpujarra

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Wandelen door de Alpujarras - de Sierra Nevada - Wandelingen vanuit juviles, Nieles - Castaras

** Agave (Pita)

Karakteristieke:
Tijdens deze zware maar prachtige wandeling constateer je dat het lieflijke en het ruige van de Alpujarras uitstekend samen gaan. Het boerenleven is de laatste eeuwen niet veel veranderd, Onderweg zie je nog steeds dat ezels worden ingezet om de vruchtbare grond om te ploegen. De vele prachtige era’s (dorsvloeren) waar je aan voorbij gaat, stammen af van de Moorse tijd.

bodem is rijk aan fossiele delfstoffen, je passeert daarom ook ruines van een aantal vervallen mijnen. Werken in de mijnbouw was zwaar, en niet zonder gevaar. De natuur is hier op zijn mooist, met een overvloed aan welriekende kruiden, kabbelende beekjes, vogelgezang, rondcirkelende roofvogels op zoek naar een prooi, is kenmerkend voor deze regio. Als je geluk hebt zie je in het groene dal van rio de Trevélez een steenbok of everzwijn. Gedurende het heetst van de dag slapen de dorpjes in, cafés en winkels zijn dan dicht, er heerst dan een aangename rust.


Wandelen naar de hoogste top van de Sierra Nevada de Mulhacen - Wandelingen door de Sierra Nevada

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

Alpujarras Tips! PW-16Ruta de Medieval: Wandelen van Juviles naar Busquístar, Duur 7 uur.


Wandelen door Nielsen (Alpujarra) Bloemen van de Amandelbomen in Februari

Aanlegpunten: Geen, neem genoeg eigen eten en drinken mee
Markering: Ruta de Medieval: geel / wit op markeringspaal en/of geel / wit op tegeltje
Aandachtspunt: de officiële route gaat van Portugós naar Juviles, de pijltjes hierop kunnen dus misleidend zijn….
Traject van Nieles naar Cásaras ....... GR 142 rood / wit.
Juviles – Nieles, ca. 2 uur.

De route start bij ...... van Juviles in de Alpujarras. Loop tussen kerk en fontein in......, en ga ....... de calle Ideal ........ Daar ....... de Ruta de Medieval markeert........ Bij "Pisada Gigante" naar ......., en snel verlaat je Juviles......... Na huis ....... af een smal wandelpad volgen........ Het wandelpad daalt af de velden in, en blijf je vanaf nu geruime tijd volgen, negeer de zijpaden.Ga hier scherp naar ......., het dalende begroeide pad in....... verder heb je aan je linkerhand een schuurtje, negeer hier het pad naar ......., en ga rechtdoor het dalende smalle begroeide pad in. Pad volgt daarna een klein beekje........ Bij een markeringspaal ga je scherp naar ......., en steek daarna het beekje over bij een schaduwrijke plek......... naar Nieles.

Tijdens de Wandeling bij Castaras (Alpujarra)Je bent nu in de Alpujarra Baja....... onderweg........ Het pad gaat...... buigt langzaam naar ....... en komt uit bij een ....... Pak hier de betonweg op naar ........ ....... van je staan de Ruines van wat vroeger een kwik mijn was. Je blijft door de Sierra Nevada wandelen..... volgen...... Voor een brug ga je .......af, een breedzandpad in dat de beek volgt. Negeer buldozerpad naar ......., en blijf pad op gelijke hoogte volgen. Negeer zijpaden. Pad buigt langzaam naar ......., en snel heb je zicht op Nieles en de Sierra Nevada wat aan de andere zijde van het dal ligt. Blijf dit pad ...... volgen totdat het samenkomt met de GR142 ........ Ga hier scherp naar ....... en daal af naar de beek, steek deze over, en ga via een steile klim naar Nieles. Net voordat je Nieles bereikt, komt het pad uit op ......... Verlaat dan even de route, en ga naar ........

Cactus, Woestijn Vijg Cactus - Chumba - Chumbero

Chumbas - Woestijnvijg Cactus

Woestijn vijg Cactus met bloemen - Chumbero con floresNa 50 m kom jij uit bij een fantastische picknickplaats met 3 era’s. Geniet hier van de rust en het mooie uitzicht over de omgeving Alpujarra - Sierra Nevada...... Pak ...... stijgend Nieles binnen.

De vegetatie hier zijn agave, woestijnvijg cactus, amandel-, vijg- en olijfbomen, veel kruiden tijm, rozemarijn en diversen soorten brem.

Tijdens de wandeling loop je diverse malen over launa, grijs/zilvere klei die men gebruikt op de daken. Launa heeft als eigenschap dat het samentrekt als het nat wordt en dus water dicht wordt.


Wandelingen door de Sierra Nevada van Juviles naar Timar en terug naar Juviles
Nieles – Cástaras ca 1 uur


Aan je linkerhand passeer je een mooie oude wasplaats die nog steeds in gebruik is. Je komt uit op een asfaltweg, ga hier ....... richting dorpsplein. Bij kerk aan je rechterhand ga je rechtdoor, richting Cástaras. Je verlaat al stijgend Nieles, passeer aan je rechterhand een bron, en loop onder een klein aquaduct door. Hierna gaat de asfaltweg weer bergafwaarts. Na ± 200m. zie je ....... van je een infobord over de Ruta Medieval, pak hier het stijgende wandelpad weer op (de GR 142 gaat hier rechtdoor). Al snel heb je zicht op Cástaras. Het pad gaat boven langs Cástaras. Meteen voorbij Cástaras kom je uit bij een markeringspaaltje. Ga hier scherp naar ....... en volg het iets onduidelijker wordende pad omhoog om na ± 100m. uit te komen bij een terrasmuur. Het pad volgt de terrasmuur, negeer zijpaden, en komt uit bij een oud, met stenen geplaveid, pad. Volg dit pad naar ....... en daal af naar een gehuchtje van Cástaras. Houd het dalende hoofdpad aan, en passeer een aantal huizen. Na een waterhuisje aan je rechterhand kom je bij een splitsing met een markeringspaaltje. Wanneer je een bezoek wilt brengen aan Cástaras ga je hier naar ........Wandelen door de Alpujarras - de Sierra Nevada - Wandelingen langs juviles, Timar

Cástaras - Portichuelo ca. 1 uur


De route gaat hier naar ....... en blijft even dezelfde hoogte. ....... van je loopt parallel een asfaltweg. Pad gaat vervolgens weer stijgen, en komt weer uit bij een hoger gelegen gehuchtje. Je blijft de weg volgen, passeert een aantal huizen, stijgt tussen 2 perceelmuren in, en komt uit bij een splitsing bij een groot oud vervallen huis. Ga hier ....... omhoog het geplaveide pad in. Bij markeringspaaltje ga je naar ........ Pad blijft even op gelijke hoogte, passeer aan je linkerhand 2 waterhuisjes. Pad kruist een beekje en gaat vervolgens stevig en lang klimmen. Je bent nu in de Sierra Nevada...... Onderweg vanaf Cástaras. Bij een markeringspaaltje en een afrastering, volg je ....... de afrastering. Daarna ga je ....... af, en daarna onder een oude tunnel door.
Er bevindt een bankje om even lekker van het uitzicht te genieten.
Het is een raar gezicht zo’n ..... midden in het landschap van de Alpujarra, maar ........ De ijzererts die bij de mijn in Busquístar werd gewonnen werd per kabelbaan naar deze plaats vervoerd, en vervolgens ...... verder getransporteerd. Het kwam regelmatig voor dat passerende mensen getroffen werden door vallende brokken ijzererts, dus hebben ze om veiligheidsredenen ........ deze tunnel gebouwd.

Je volgt verder het pad, kruist een breder pad, en komt uit bij een boerderij met een era.

Hier werd vroeger in het voorjaar het vee van meerdere boerderij verzameld, en vervolgens naar de hoger gelegen weide gebieden gedreven. Laat in de herfst kwamen ze weer naar beneden. In de Alpujarras zijn meerdere zgn. veeroutes bekend (Cañadas).
Wandelen door Nielsen (Alpujarra) Bloemen van de Amandelbomen in Februari


Je volgt het soms breder, dan weer smaller wordend veepad, dat na 200 m. overgaat in een stevig klimmend buldozerpad. Je komt uit bij de 3-sprong van asfaltwegen van Portichuelo de Cástaras.


Portichuelo de Cástaras - Busquístar ca. 2 uur


Je steekt de asfaltweg over en pak het pad weer op wat meteen ....... van de asfaltweg naar Trevélez het dal in gaat. Geniet van het prachtige uitzicht over de vallei van Rio de Trevélez, en op het hooggebergte van de Sierra Nevada. Het pad daalt stevig, eerst slingerend tussen de rotsen door, kruist daarna een cysterne (acequias), en vervolgens tussen oude kastanjebomen door kom je uit bij een vervallen boerderij. Het pad gaat hier scherp naar ....... en daalt verder. Je passeert een bruggetje, daarna een hek, en komt uit bij een prachtige oude brug over Rio de Trevélez. Wandelingen Alpujarras - Andalusie


Het pad volgt na de brug de rivier, en gaat vervolgens slingerend door rotsen en veldjes omhoog. Negeer zijpaden, wandel door de Alpujarra..... passeer een aantal hekken, en ga bij een boerderij scherp naar ........ Bij de volgende boerderij loopt het pad parallel aan een buldozerpad, wat je na......... rechtdoor aanhouden. Het licht stijgende pad wordt breder en komt tenslotte uit in Busquístar. Aangekomen in busquístar zie je aan je linkerzijde 3 mooie era’s liggen. Neem hier het stevig stijgend betonpad omhoog, en kom uit bij de hoofdstraat van Busquístar. Ga hier naar ......., en kom uit bij het dorpsplein, tevens eindbestemming van deze wandeling......

De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nlWandelen in de Alpujarra, Wasplaats van Nieles - Wandelingen door de Sierra Nevada

Lavadora (Wasplaats)

Wandelen naar de hoogste top van de Sierra Nevada de Mulhacen - Wandelingen door de Sierra Nevada

Aulaga (stekelige brem)

Wandelen door Timar - Wandelingen door de Alpujarras

Gayumbas (Brem)

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

 B&B in de Alpujarras
1. Hotel San Roque, Pitres
2. Hotel Malagueño, Portugos
3. Hostal El Balcón del Cielo, Busquistar
4. Hotel Maravedi, Capilerilla
5. Hotel Alcazaba, Busquistar
Eten en Drinken in Busquistar
1. Bar Vargas
2. Bar Rafa
3. Restaurant / Bar Paco
4. Supermarkt El Molino
5. Winkel/Tienda Emilia
5 Toppers van Restaurant Paco
1. Calamares a la plancha
2. Pinchos
3. Plato Alpujarreño
4. Croquetas
5. Carne en Salsa
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PW-16

Wandeling vanuit Juviles over de Medieval naar BusquístarKm 16,5
Duur 7 uur
niveau Zwaar (voor de getrainde wandelaar)
Hoogteverschil 1052 m
Totaal Dalen & Stijgen 1163 m
Startplaats Juviles
Startpunt Plaza van Juviles (Kerk)

Google Earth Track Garmin Track Google Maps