Tips - Suggesties

Bérchules

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Rondwandeling vanuit Bérchules

Karakteristieke:

Het dorp Bérchules is gelegen in de oostelijk Alpujarra, Park Natural Sierra Nevada. Voor je Bérchules binnen komt zie je beneden het dorpje Alcútar liggen dat ook tot de gemeente van Bérchules behoord. Bij binnen komst valt meteen de immens grote en versierde bron met heerlijk sprankelend water op. Bérchules heeft vele bronnen(fuentes) met prima en lekker drinkwater. Er is water genoeg in deze streek vandaar ook de vele landbouw en de vele depositos die moeten zorgen dat er ook inde zomer voldoen water is voor tomaten.

Bérchules staat bekend om het Oud en Nieuw wat hier ook iedere jaar gevierd wordt op de 1e zaterdag van augustus en de wandeling langs de rivier (Sendero Junta de los Ríos) die diep de kloof in gaat langs de vele grotten waar vroeger de Moren zich schuil hielden voor de Christenen. Tijdens deze wandeling kwamen we veel blaffende honden tegen. Blaffende honden bijten dan wel niet maar het gaf ons geen prettig gevoel.


Wandelen naar de hoogste top van de Sierra Nevada de Mulhacen - Wandelingen door de Sierra Nevada
Alpujarras Tips!PR-62 Rondwandeling vanuit Bérchules, Sendero Acequia de Bérchules 6,5 km 3 uur.Wandelingen door de Sierra Nevada van Juviles naar Timar en terug naar Juviles
Traject I ca. 60 min.

In het centrum van Bérchules bevind zich de Kerk (Plaza de Iglesia ). De wandeling begint op het kerkplein. Laat de kerk aan je ....... en loop ....... Bij Plaza Albatos, Farmacia, ga je ......... omhoog. Je slingert ......... omhoog. Je laat de fontein ......... liggen en blijft ......... aanhoudend omhoog lopen. Bij nr. 12 ga je ......... omhoog. Op de T-splitsing boven ga je .........af en houdt ......... aan. Je loopt nu op een betonnen weg boven het dorp. Op een gegeven moment ga je weer boven het dorp in.

Aan je linkerhand passeer je era de la Platera. Ga rechtdoor nar beneden en loop vervolgens weer rechtdoor, licht omhoog.
Na 20m ga je ......... en daar staat een bord met de wandeling. Rechtdoor omhoog, betonnen pad gaat over in een oud wandelpad dat blijft stijgen, je loopt langs mooie oude Moorse muren , steek betonnen weg over. Paaltjes geel/wit en groen/wit, het karrenspoor is hier nog van beton, vanaf hier heb je prachtige vergezichten op de Sierra Nevada, je komt langs enkele amandel – kersenboomgaarden. Een groot deel van het traject kom je veel landbouw (Agricultura) tegen met tomaten, paprika’s, komkommers en courgettes. Zijpaden negeren, bij Y-splitsing ......... aanhouden voor de muur langs, aan je rechterhand passeer je een authentieke Cortijo met Era.

Na 15m volgt aan je linker hand de Acequia met Cortijo, Het landschap heeft hier iets van de Zwitserse Alpen inclusief de runderen met het zwaar dragende geluid van de Campañas. Na 5 min. steek je een kleine Acequia over, zijpaden negeren, blijf de Acequia volgen soms ......... dan weer ..........


Wandelingen door de Sierra Nevada van Juviles naar Timar en terug naar Juviles
Traject II ca. 60 min.

Je steekt een zandweg over, blijf de Acequia volgen, na 20m Y-splitsing van de camino, hier ga je .........af met de Acequia aan je linkerhand (volg dus niet de zandweg). Hier bevindt zich veel brem (Retama). Na 15 min verlaat je de Acequia, steek een kleine kloof door en blijf nu de zandweg volgen, je krijgt hier mooie uitzichten op de Sierra Nevada met de toppen Vacares en de Góteron. Na 15 min maakt de zandweg een haardspeld bocht naar ........., in de bocht ligt ......... een balsa (water deposito) , meteen na de bocht bij de balsa volg je ......... een smal wandelpad , je loopt dan ......... van de Acequia en ......... van de balsa (mooie plek).

De Acequia bestaat hier uit een betonnen U- profiel met hier en daar een kastanje, wilde rozenbottels en tijm langs het traject. Na 15 min kom je op een T/Y - splitsing van de Acequia, hier ga je ......... door een weilandje(hek kan open of dicht zijn) ook hier mooie weidse vergezichten. Na 15 min T-splitsing over de Acequia, voor de balsa ......... en vervolgens weer ......... naar beneden (bij een klein oud schuurtje) en weer .......... We bevinden ons nu op het zelfde traject als op de heen weg. Aan je linkerhand passeer je een witte water deposito en na 10m een witte Cortijo, meteen hierna is een Y-splitsing. Via het linkerpad ben je heen gekomen, je kunt dezelfde weg terug nemen.


Wandelingen door de Sierra Nevada van Juviles naar Timar en terug naar Juviles
Traject III ca. 60 min.

De wandeling gaat .........af langs de Acequia en gaat door enkele weitjes en daar kunnen paarden, dan wel runderen instaan. Aan je rechterhand passeer je een Cortijo, blijf de Acequia volgen en hier is een geïmproviseerd hekje dat je dient te openen en sluiten. Na 20m kom je op een stukje karrenspoor van beton, stap hier over de omheining. Na 30m. voor de ruïne en elektriciteitmast ......... naar beneden. ......... bevindt zich een breed karrenspoor.

Na 10m steek je Acequia over neem het pad naar ........., je loopt nu ......... van de Acequia. (beneden zie je Cádiar liggen), blijf de Acequia volgen tot je aan je rechterhand een deposito ziet liggen, voor het deposito ......... naar beneden, verlaat hier de Acequia, je loopt langs muren (alsof je door een loopgraaf loopt) door naar beneden.

Aan je rechte hand zie je de eerste huizen met deposito van Berchules, ......... een bron. Je blijft dalen over de betonnen dorpsweg, volg het brede pad naar beneden, op de splitsing ga je ......... naar beneden langs Calle Molinas (huisnr 2), op de splitsing ......... afdalen, voor het zwarte hek ........., weer ......... en slinger naar beneden, blijf afdalen. Je komt uit bij het gemeenthuis (Ayuntamiento) en de parkeerplaats, Wandelen vanuit Berchules loop rechtdoor om weer bij de kerk uit te komen.


De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nl

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

Overnachten in Bérchules e.o.
1. Appartementen El Mirador, Bérchules
2. Appartementen El Vergel de Bérchules
3. Hotel Los Berchules, Bérchules
4. B&B El Paraje, Berchules
5. El Cercado, Bérchules
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-62

Rondwandeling vanuit Bérchules Sendero Acequia de BéchulesKm 6,5
Duur 3 uur
niveau Makkelijke wandeling
Hoogteverschil 236 m
Totaal Dalen & Stijgen 796 m
Startplaats Bérchules
Startpunt Kerk van Bérchules

Google Earth Track Garmin Track Google Maps