Tips - Suggesties

MEZQUITA van Busquístar

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...

OVERBLIJFSELEN VAN DE MOSKEE BUSQUÍSTAR (LA MEZQUITA)De Mezquita bevindt zich tussen de dorpen Pórtugos en Busquístar. De Mezquita van Busquístar is één van de meest spectaculaire plaatsen van de Alpujarras.

Gevormd door prachtige rotspartijen en met uitzicht over de indrukwekkende vallei van de rivier Trevélez. Je vind er overblijfselen van menselijke activiteiten uit de eeuwen VIII en IX, waar onder muren van metselwerk van klei en natuursteen (mampostería)en uitgeholde waterputten. Deze dienden voor het verzamelen van regenwater.

Het meest aantrekkelijke van deze plaats zijn de indrukwekkende panoramische vergezichten over de tahá dorpen.
Je ziet de dorpen Pítres, Capilerilla, Pórtugos, Ferreirola, Mecina Fondales, Atalbéitar en Busquístar.
Ook kun je de ijzermijnen van Busquístar zien. Tot 1974 werd hier ijzer omhoog gehaald.
De Mezquita van Busquístar was tussen jaren 500 en 700 een overnachting plaats voor handels reizigers. Busquístar bestond toen nog niet. Er woonde in die tijd een dierenarts/doktor in Atalbeitar die de dieren en mensen hielp voor dat ze weer door reisden naar Órgiva.

Later is deze plaats gebruikt als uitkijkpost en voor de verdediging in de tijd dat de Alpujarra Arabisch was.


Mezquita van Busquistar - Mezquita

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

PR-40 Wandelen/relaxen van Busquístar naar de Mezquita en terug, Duur: 2 uur.
Mezquita de Busquistar - Wandelingen door de Sierra Nevada• Er zijn geen eet en drink gelegenheden onderweg.
• Neem een handdoek mee om op te zitten, liggen, picknick en leesboek, de kans dat je hier iemand tegenkomt is erg klein.
• Als je van natuur en rust houd is dit een superplek.


wandeling begint van het kerkplein. Tegenover de kerk loop je de trapaf en ga .......af het steile straatje naar beneden. Aan het eind (T-splitsing ga je .......af, bij de bron San Anton (de beschermheilige van Busquístar) ga je ....... onder de Tinao (wit tunneltje) door omhoog. Na het trappetje loop je ....... het straatje uit. De straat maakt een flauwe bocht naar ........
Mezquita de Busquistar - Wandelingen door de Sierra Nevada
Je loopt langs de oudste, gerestaureerde, bronnen van Busquístar. Dit zijn vijf stromen. De middelste stroom is drinkbaar en zelfs in de zomer nog lekker fris. De andere vier stromen zijn niet drinkbaar, dit water komt over de berg en daar kan een dood dier in liggen.

Volg het licht stijgende pad aan de achterzijde van Secadero omhoog. (de hammendrogerij)
Op de asfalt weg ga je .......af. Na 450 meter bevindt zich aan je rechterhand een grote lelijke Cortijo (Boerderij).

Ga hier ....... de zandweg in, hier staat een geel/wit gemarkeerd paaltje. Na ....... buigt de zandweg sterk naar ......., hier loop je naar beneden. (loop hier niet recht door)
Voorbij deze splitsing ga je na ongeveer 25 meter in de bocht naar ....... een geitenpad op, vanaf hier begint een avontuurlijke tocht naar de Mezquita (de moskee).


Wandelen naar de Mezquita de Busquistar - Wandelingen door de Sierra Nevada


Na 25 meter ligt er ....... een Alberca (een waterbassin). Als je doorloopt zie je een witte vierkante paal, je moet hier ....... aanhouden, niet ....... naar beneden.

Laat de grote rotsen ....... liggen, loop er ....... omheen. Na deze rots volg je het paadje ........
Je loopt nu tussen de rotsen door. (De rotsen worden even erg smal)
Als je doorloopt zie je weer een wit paaltje, loop ....... op het paadje door de stuiken.

Als je nu goed vooruitkijkt zie het derde witte paaltje. Ook dit paaltje laat je ....... liggen en loopt nu over het paadje ....... langs de rotsen zover mogelijk rechtdoor.Je bent nu bij de prachtige Mezquita van de Alpujarras gearriveerd!


De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nl

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

Eten en Drinken in Busquistar
1. Bar Vargas
2. Bar Rafa
3. Restaurant / Bar Paco
4. Supermarkt El Molino
5. Winkel/Tienda Emilia
Vakantiehuizen in de Alpujarras
1. Vakantiewoningen Alpujarras
2. Suecia, Busquistar
3. La Casa de la Luz, Bubion
4. Pueblo Blanco, Torvizcón
5. La Cenicera, Las Alpujarras
5 Toppers van Restaurant Paco
1. Calamares a la plancha
2. Pinchos
3. Plato Alpujarreño
4. Croquetas
5. Carne en SalsaJamon Serrano


Jamon Serrano (gedroogde ham) uit de Alpujarra - Sierra Nevada

Jamon Serrano (gedroogde ham) is een van de beste producten uit Spanje. De zachte smaak van de ham en het typische aroma maakt dat het een van de beste is.
In verschillende bergstreken van Andalusië maakt men Serrano ham. De beste reputatie heeft Serrano ham uit Trevélez (ham uit de Sierra Nevada). Het dorp ligt aan de zuidhelling van de Siërra Nevada, op zo'n 1500 m hoogte, waarmee het de hoogstgelegen plaats van Spanje is. In Trevélez hangen z'n 4 miljoen varken poten te drogen. De varkens worden in de winter geslacht als hun vlees-en vetvoorraad op zijn hoogst is. De hammen worden bedekt met een dikke laag zout, waar ze ongeveer 2 weken lang onder blijven liggen. Vervolgens worden ze gewassen en 4 tot 6 weken opgeslagen in een ruimte van 6 tot 8 graden Celsius. Hier droogt het vlees en wordt het stevig. De eigenlijke rijping vindt plaats in speciale secaderos (droogschuren). Essentieel hierbij is de droge en frisse wind samen met de koele en zuivere lucht in de Sierra Nevada. Het eindproduct is de zeer geurige jamón van Trevélez.

In de praktijk wordt door grote secaderos, om het proces te versnellen, gebruik gemaakt airco's.
Uiteindelijk merk je het aan de smaak (wat droger) en aan de kleur die vaak wat donkerder is.

Een jamonero die echte liefde voor het vak heeft is Joaquin Alvares Molina. Wat ons betreft één van de beste, heerlijk zachte Serrano ham met een mooie rosé kleur en heerlijke geur. Deze Serrano ham wordt o.a. geleverd aan enkele gerenommeerde restaurants in Barcelona en Granada.

Ben je een liefhebber van Jamon Serrano! De Jamon van Joaquin is ook te koop in een van kleinste en gezelligste winkeltjes in de Alpujarras, n.l. in Busquistar bij Tienda Emilia. De ham is zowel te koop als hele poot (Pata) gemiddeld 6 á 8 kg., als vacuum mooi gesneden, of in stukken van en 1 á 2 kg. Dit een is echte aanrader.
Jamon Serrano de Trevelez en Sal

De poten bedekt met zout.

Jamon Serrano de Trevelez Secando

Het droog proces in een secadero

Tienda Emilia en Busquistar

Tienda Emila in Busquistar
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-40

Rondwandeling vanuit Busquístar naar de MezquitaKm 3,7
Duur 2 uur
niveau Makkelijke wandeling
Hoogteverschil 168 m
Totaal Dalen & Stijgen 192 m
Startplaats Busquístar
Startpunt Plaza van Busquístar

Google Earth Track Garmin Track Google Maps