Tips - Suggesties

Órgiva - Alpujarras

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Wandelen vanuit Órgiva

Karakteristieke:
Een afwisselende rondwandeling vanuit Órgiva door het stadje en de rivierbeddingen van de Gualdafeo en Rio Chico. In Andalusië vind je nergens deze prachtige, eeuwenoude olijfbomen en de manier van de beplanting is ook uniek. Rondom de olijfbomen staan citroen- of sinaasappelbomen met daar weer onder bieten of gewoon gras voor dat als diervoeder dient.

Vandaar de naam "Ruta de Los Olivos Centenarios.

Wil je de inwoners van Órgiva leren kennen dan is de donderdagmarkt de beste gelegenheid, je komt er dan al gauw achter dat het een gemixt stadje is, van de oorspronkelijke Alpujarreñas tot de extreme hippie.

Órgiva heeft vele hotels, hostals, pensions, meson's, B&B en veel eet gelegenheden.


Wandelen vanuit Orgiva - Alpujarra Alta - Sierra Nevada

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

Alpujarras Tips! PR-36 Rondwandeling vanuit Órgiva langs de vele eeuwen oude Olijfbomen en Rivierbeddingen Duur: ca. 2 uur.


Wandelen vanuit Orgiva - Sierra Nevada

Ingang in Camino del Zute
Plaza de la Alpujarra - Camino de la Zute ca. 20 min.

De rondwandeling begint op Plaza de la Alpujarra in het centrum van Órgiva....... Op Plaza de la Alpujarra staan alle 11 dorpen van de Alpujarra in keramiek afgebeeld......
Je vertrekt van de Plaza bij het grote kruis vlak bij de ..... Cuartel Guardi Civil, hier ...... bevindt zich de ...... Je gaat het straatje in ....... van de Mercado Municipal Abastos de Alpujarra "Calle Correo", een winkelstaatje, aan het einde houd je ....... aan ......., aan je ....... passeer je een bron........

Je komt nu uit op ...... de doorgaande weg van Órgiva bij de bushaltes. Steek de weg over en ga iets ....... een straatje ....., en na ........ kom je...... op de doorgaande weg van de Alpujarra ...... uit met aan je linker hand Cafe / Bar Mira Sierra......
Je ..... de ...... over en loopt ...... het straatje naar beneden, het heet hier Camino del Zute.......


Wandelen vanuit Orgiva - de brug met de zeven ogen in Orgiva

Puente de los Seite OjosCamino del Zute - Puente de los siete ojos (Brug met de zeven ogen) ca. 30 min .

Vanaf Camino del Zute loop je ....., je loopt door een soort poort/ingang gemaakt van steen met ijzeren letters met de tekst "Ruta de los Olivos centenarios".......
Na ....... neem je de eerste ......., je blijft afslagen negeren, bij een Y-splitsing ga je weer ........
Je komt uit op de doorgaande weg van Órgiva....., ga hier .......af en blijf langs deze weg lopen. Na ....... kom je uit bij Puente de los Siete Ojos.......
 
Wandelen vanuit Orgiva - Sierra NevadaPuente de los siete ojos (Brug met de zeven ogen) ca. 60 min .

Voor de brug, .....  restaurant Venta el Puente" gaat er een betonnen weggetje naar ...... richting de Río Gualdafeo, neem deze en blijf deze evenwijdig aan de Río volgen......., negeer afslagen....... Deze weg is soms van zand en dan weer van ....... Bij Cortijo de la Arena Fina aan je linkerhand slinger je naar ....... en weer naar ........

Aan je linkerhand bij Cortijo Ortiz ga je omlaag door Río Chico, bij Y-splitsing rechtaan.
Bij een T-splitsing ....... omhoog op asfalt......
Je loopt nu richting Órgiva, passeert aan je rechterhand een groepje eucalyptusbomen en aan de rechterhand troosteloze cortijos........ (Alpujarra ...... en Sierra Nevada ....... )
Bij de grote brug, ga je ....... het kleine bruggetje over, daarna ....... de grote brug onder door, vervolgens ....... aanhouden en loop je naar BP benzine station.
Loop rechtdoor Órgiva binnen langs Hotel Mira Sol, na 50m. ga je .......af "Call Real" (op de hoek zit een Clínica Veterinaria). Deze loop je helemaal uit, je komt uit in een drukke straat met gezellige terrasje met aan je rechterhand de kerk van Órgiva met zijn unieke torens en sinaasappelbomen.
Hier ga je ....... en na ...... ben je weer op Plaza de la Alpujarra het centrum van Orgiva.


De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nl

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

Lekker eten in Órgiva
1. Restaurante El Camping, Órgiva
2. Restaurante Venta El Puente , Órgiva
3. Mesón Casa Santiago, Órgiva
4. Venta Maria, Orgiva
5. Pizzeria La Almazara, Orgiva
Markten in de Alpujarra
1. Orgiva, Donderdag
2. Trevelez, Woensdag
3. Pitres, Vrijdag
4. Capileira, Dinsdag
5. Berchules, iedere 2de +20ste v.d. maand
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-36

Rondwandeling vanuit Órgiva langs sinaasappel bomen en de vele eeuwen oude olijfbomen, Ruta de Los Olivos CentenariosKm 6,2
Duur 2 uur
niveau Lichte wandeling
Hoogteverschil 151 m
Totaal Dalen & Stijgen 160 m
Startplaats Órgiva
Startpunt Plaza de la Alpujarra, centrum van Órgiva

Google Earth Track Garmin Track Google Maps