Tips - Suggesties

Yegen

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Gerarld Brenan - Wandelen vanuit Yegen- Alpujarra de la Sierra

"Gerald Brenan"
Rondwandeling vanuit YegenKarakteristieke:
Een schitterende rondwandeling in de omgeving van Yegen alwaar van 1919 tot begin jaren 30 de Britse auteur Gerald Brenan woonde. In zijn boek Al sur de Granada beschreef hij zijn periode in Yegen. Het is een afwisselende wandeling met mooie rotspartijen, watertjes en vooral in het voorjaar veel bloemen. De Sendero Gerald Brenan is groen / wit gemakeerd.


Wandelen vanuit Yegen - Sendero Gerarld Brenan - Alpujarra de la Sierra

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

Alpujarras Tips! PR-30 Gerald Brenan rondwandeling vanuitYegen  Duur: 1,5 uur. Sendero Gerald Brenan in Yegen

Wandelen vanuit Yegen - Sendero Gerarld Brenan - Alpujarra de la Sierra

Komende over de doorgaande weg van Mecina Bombaron naar Ugijar kun je de auto parkeren bij de 2e afslag naar ....... het dorp in...... Loop hier naar ....... het dorp in........ Je komt langs fontein la Fuente de los Tres Caños en pension / bar la Fuente. Je neemt het 2de straatje ....... en komt langs nr44, het huis waar Gerald Brenan gewoond heeft.......
Aan de ........hand zie je een huis met een tinao en veel bloemen, hier houd je ....... aan...... Je daalt af in het dorp, aan de rechterhand passeer je een tuin. Je komt uit op een kerkplein met grote platanen. Laat de kerk aan je rechterhand........ Via een brede straat met aan de rechterhand een tuin en een hoge muur kom je uit op een plein met aan je rechterhand Cafe / Bar Casa Muñoz. Hier ga je rechtdoor en naar ....... bij Placeta de José Antonio....... Ga weer meteen ....... en blijf rechtdoor dalend in het dorp. ....... passeer je Fuente la Camellona, Yegen - Alpujarra.


Wandelen vanuit Yegen - Sendero Gerarld Brenan - Alpujarra de la Sierra

Bij deze fontein neem je een pad naar ......., hier eindigt het asfalt en staan er groen/witte streepjes. Je passeert ....... een waterval. ....... aanhouden.......
De vegetatie bestaat hier uit amandelbomen, vijgen en cactussen.
Je houdt 2x ....... aan en door de geurende kruiden gaat het pad licht omhoog....... Je loopt door 2 grote rotsen en hebt uitzicht op de Sierra Nevada. Op de ........ rots staat een groen/wit streepje. Loop onder een vijgenboom door en neem het .......e pad slingerend naar beneden.
Je komt uit op een breed zandpad. Ga ........ Na 2 haarspeldbochten neem je het pad ....... naar beneden, richting de cortijo. Uitkomend op een breder zandpad ga je ........ Na 20m. (in een bocht) neem je een pad naar ........ De aarde is hier rood gekleurd.

Wandelen vanuit Yegen - Sendero Gerarld Brenan - Alpujarra de la Sierra

Je slingert hier naar beneden met aan de rechterhand mooie rode, uitgesleten, rotsen.
Hier groeit weel blauwe Vinca minor....... Je steekt een waterstroom over..... Je komt uit bij een enorme ronde kalkformatie van 903m. hoogte, Peñón del Fuerte genaamd, die midden in de bedding staat. Je loopt hier ....... onder langs de rotsklomp en steekt nogmaals een waterstroom over.........
Voorbij de rots neem je een pad naar ......., je kruist een karrenspoor en blijft rechtdoor omhoog gaan. Het pad voert over terrassen met olijfbomen. Volg de groen/witte markering op de rotsen. Uitkomend op een breed zandpad ga je ........

Wandelen vanuit Yegen - Sendero Gerarld Brenan - Alpujarra de la Sierra

Aan je linkerhand passeer je resten van een cortijo. Negeer afslagen, ga op een breed zandpad naar ........ Op de T-spliting ga je ........
In een bocht, met aan je linkerhand een Alberca, ga je .......af het pad in. ....... van je hoor je water stromen. Hier kom je veel pitas tegen......


Alvorens je op een betonnen pad uitkomt steek je het stromende water over. Hier ben je weer in Yegen en volg je het betonnen pad onder de tinao met riet door omhoog........., Mooi ......... Alpujarra in Yegen.De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nl

Alpujarra-de-la Sierra Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie (alojamient) een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

Overnachten in Yegen e.o.
1. Casa Rural El Rincon de Yegen
2. Los Macabes, Mecina Bombarón
3. Alojamientos Rurales Las Eras,Yegen
5. Pension La Fuente, Yegen
8. Habitaciones El Tinoa, Yegen
Eten in Yegen
1. Meson Rural Ceci, Yegen
2. Cafe / Bar El Encinar, Yegen
3. Cafe / Bar Fuente, Yegen
4. Restaurante El Rincon de Yegen
5.Cafe / Bar El Tinao, Yegen
Restaurants in de Alpujarra
1. Cafa / Bar Paco in Busquístar
2. Restaurant L'Atelier, Mecina
3. Mora de la Luna, Mecina
4. Pizzeria El Castaño, Pampaneira
5. Restaurant Mirador de Pórtugos
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-30

Rondwandeling vanuit Yegen, Sendero Gerald BrenanKm 3,2
Duur 1,5 uur
niveau Makkelijke wandeling
Hoogteverschil 210 m
Totaal Dalen & Stijgen 340 m
Startplaats Yegen
Startpunt Doorgaande weg Cádiar - Laroles

Google Earth Track Garmin Track Google Maps