Tips - Suggesties

Trevélez

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Mini rondwandeling vanuit Trevélez, Sendero Molino Altero


Karakteristiek:

Kleine lichte rondwandeling vanuit Trevélez Barrio Medio naar Rio Trevélez en terug.
Trevélez is het hoogst gelegen dorp van Spanje, het dorp is opgebouwd uit 3 delen (barrios) bajo, medio, alto. Het hoogteverschil tussen die wijken is bijna 200 meter van 1486 tot 1650 meter. Trevélez is beroemd door zijn vele gedroogde hammen (Jamon Serrano), Door de droge en zuivere lucht is Trevélez de ideale plek voor de Jamones Serrano.

De specialiteiten die er geserveerd worden in vele restaurantjes zijn b.v. natuurlijk Jamon en Queso, Longanizo, Croquetas, Sopa de Picadillo, Sopa de Ajo, Gazpacho, Cazula, Choto, Lomo de Orza, Trucha,  Solomillo en Plato Alpujarreño.

Jamon de Trevelez

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

Alpujarras Tips! PR-27 Mini rondwandeling vanuit Trevélez, Duur: 1 uur.Rondwandeling vanuit Trevelez door de Alpujarras - AcequiaTraject I ca. 30 min

De wandeling begint op Plaza Barrio Medio en vervolgens ...... oostwaarts langs de vele Restaurantjes en Mesones.......
De wandeling heeft Groen / Wit markeringen en wordt op de Plaza Barrio Medio duidelijk aangeven......
Vanaf de plaza loop je oostwaarts ....... omhoog richting Hotel La Fragua, passeer na ....... eerst restaurant La Fragua aan je linkerhand en later Hotel La Fragua** aan je linkerhand. Aan je rechterhand ligt beneden een sportveld. ....m voorbij het sportveld ga je ....... een zandpad in, dit wandelpad slingert naar beneden naar Rio de Trevélez........ Je steekt diverse malen kabbelende watertjes over. Als je aan je .....hand een cortijo met blauwzwembad passeert, volgt er na ca. ........ een splitsing, ga hier na ....... naar beneden, je bent nu vlak bij de rivier, het pad kan vochtig zijn. De rio Trevélez kan voor afkoeling zorgen en is een prima picknickplek.


Rondwandeling vanuit Trevelez door de Alpujarra


Traject II ca. 30 min

Voor Río de Trevélez ga je ....... en volg de brede zandweg glooiend omhoog en volg de Rio en diverse acequias. Na ....... min is er aan je rechterhand een Cortijo (boerderijtje)met veel zwarte varkens.
De zandweg komt uit op een betonnen dorpsweg, hier ga je ....... en slinger door het dorp omhoog......

Aan je linkerhand passeer je een gesloten restaurant "La Sale Baja" blijf omhoog lopen, dit is een pittig klimmetje. Je komt uit bij het Consultario van Trevelez en het gemeentehuis met vlaggen. Hier moet je ....... aanhouden en loop je terug naar Plaza Barrio Medio, langs de restaurantjes......De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nlOvernachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

 Overnachten in Trevélez e.o.
1. Hotel La Fragua, Trevelez
2. Hotel Pepe Alvarez, Trevelez
3. Hostal Regina, Trevelez
4. Hostal Mulhacen, Trevelez
5. Hotel Alcazaba, Busquistar
Eten in Trevelez
1. Restaurant Piedra Ventana
2. Restaurant Mesón Joaquín
3. Restaurant Casa Julio
4. Restaurant La Fragua
5. Restaurant Mesón del Jamón
Lekker eten in de Alpujarras
1. Cafa / Bar Paco in Busquístar
2. Restaurant L'Atelier, Mecina
3. Mora de la Luna, Mecina
4. Pizzeria El Castaño, Pampaneira
5. Restaurant El Asador, CapileirazJamon Serrano


Jamon Serrano (gedroogde ham) uit de Alpujarra - Sierra Nevada

Jamon Serrano (gedroogde ham) is een van de beste producten uit Spanje. De zachte smaak van de ham en het typische aroma maakt dat het een van de beste is.
In verschillende bergstreken van Andalusië maakt men Serrano ham. De beste reputatie heeft Serrano ham uit Trevélez (ham uit de Sierra Nevada). Het dorp ligt aan de zuidhelling van de Siërra Nevada, op zo'n 1500 m hoogte, waarmee het de hoogstgelegen plaats van Spanje is. In Trevélez hangen z'n 4 miljoen varken poten te drogen. De varkens worden in de winter geslacht als hun vlees-en vetvoorraad op zijn hoogst is. De hammen worden bedekt met een dikke laag zout, waar ze ongeveer 2 weken lang onder blijven liggen. Vervolgens worden ze gewassen en 4 tot 6 weken opgeslagen in een ruimte van 6 tot 8 graden Celsius. Hier droogt het vlees en wordt het stevig. De eigenlijke rijping vindt plaats in speciale secaderos (droogschuren). Essentieel hierbij is de droge en frisse wind samen met de koele en zuivere lucht in de Sierra Nevada. Het eindproduct is de zeer geurige jamón van Trevélez.

In de praktijk wordt door grote secaderos, om het proces te versnellen, gebruik gemaakt airco's.
Uiteindelijk merk je het aan de smaak (wat droger) en aan de kleur die vaak wat donkerder is.

Een jamonero die echte liefde voor het vak heeft is Joaquin Alvares Molina. Wat ons betreft één van de beste, heerlijk zachte Serrano ham met een mooie rosé kleur en heerlijke geur. Deze Serrano ham wordt o.a. geleverd aan enkele gerenommeerde restaurants in Barcelona en Granada.

Ben je een liefhebber van Jamon Serrano! De Jamon van Joaquin is ook te koop in een van kleinste en gezelligste winkeltjes in de Alpujarras, n.l. in Busquistar bij Tienda Emilia. De ham is zowel te koop als hele poot (Pata) gemiddeld 6 á 8 kg., als vacuum mooi gesneden, of in stukken van en 1 á 2 kg. Dit een is echte aanrader.
Jamon Serrano de Trevelez en Sal

De poten bedekt met zout.

Jamon Serrano de Trevelez Secando

Het droog proces in een secadero

Tienda Emilia en Busquistar

Tienda Emila in Busquistar


Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-27

Rondwandeling vanuit Trevélez naar Río de TrevélezKm 2,4
Duur 1 uur
niveau Lichte wandeling
Hoogteverschil 55 m
Totaal Dalen & Stijgen 57 m
Startplaats Trevélez
Startpunt Plaza van Trevélez Barrio Medio

Google Earth Track Garmin Track Google Maps