PR-24 Rondwandeling vanuit Busquístar Medieval,
Portichuelo de Cástaras, Mines de Conjuro, Río de Busquístar, Duur: 4 uur.
Tijdens deze wandeling kom je geen eet of drink gelegenheden tegen.
Busquístar - Portichuelo, ca 2 uur Geel
/ Wit
Midden in het dorp Busquístar, tegen over Bar Vargas staat een metalen bord richting
Helechal-Portichuelo. Sla ...... af, het dorp uit, volg dit pad dat ...... Dit is
een onlangs uitgezette route met duidelijke ........ die je uiteindelijk via Castaras,
Nieles naar Juviles leidt. Je daalt langzaam af naar de Río de Trevélez. In dit
traject kom je ... maal een hek tegen dat je moet openen/sluiten.
Na de ....... wandel je naar boven over een Romeins pad naar Portichuelo.
Portichuelo-Minas Cerro de Conjuro, ca 1 uur
Boven gekomen volg je de verharde weg naar Torvizcón. Na ... meter volg je het klimmende
pad ...... onder de dennenbomen. Het pad wordt al gauw onduidelijk maar blijf ......
van de dennenbomen lopen. Enkele geitenpaadjes leiden door .... wankele rotsen.
Hierna wordt het pad ...... en gaat naar de Cerillos Negros (brandwachters huisje).
Vanuit hier heb je mooie uitzichten over de kloof van Trevélez en westelijk naar
de Taha de Pítres dorpen. Vanaf hier volg je het brede zandpad naar de verharde
weg. Volg deze weg .....km. Je komt langs de oude ijzermijnen van Cerro de Conjuro.......,
Schitternde vergezichten op de Sierra Nevada
Minas Cerro de Conjuro-Busquístar, ca 1 uur Rood
/ Wit
Uiteindelijk op de splitsing naar Castaras volg je het pad naar ...... (GR142) naar
Busquístar.
Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke
aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen
naarinfo@de5van.nl
Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada
Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens
een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.
In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima
adviezen geven.
Jamon Serrano
Jamon Serrano (gedroogde ham) uit de Alpujarra - Sierra Nevada
Jamon Serrano (gedroogde ham) is een van de beste producten uit Spanje. De zachte
smaak van de ham en het typische aroma maakt dat het een van de beste is.
In verschillende bergstreken van Andalusië maakt men Serrano ham. De beste reputatie
heeft Serrano ham uit Trevélez (ham uit de Sierra Nevada). Het dorp ligt aan de
zuidhelling van de Siërra Nevada, op zo'n 1500 m hoogte, waarmee het de hoogstgelegen
plaats van Spanje is. In Trevélez hangen z'n 4 miljoen varken poten te drogen. De varkens worden in de winter geslacht als hun vlees-en vetvoorraad
op zijn hoogst is. De hammen worden bedekt met een dikke laag zout, waar ze ongeveer
2 weken lang onder blijven liggen. Vervolgens worden ze gewassen en 4 tot 6 weken
opgeslagen in een ruimte van 6 tot 8 graden Celsius. Hier droogt het vlees en wordt
het stevig. De eigenlijke rijping vindt plaats in speciale secaderos (droogschuren).
Essentieel hierbij is de droge en frisse wind samen met de koele en zuivere lucht
in de Sierra Nevada. Het eindproduct is de zeer geurige jamón van Trevélez.
In de praktijk wordt door grote secaderos, om het proces te versnellen, gebruik
gemaakt airco's.
Uiteindelijk merk je het aan de smaak (wat droger) en aan de kleur die vaak wat
donkerder is.
Een jamonero die echte liefde voor het vak heeft is Joaquin Alvares Molina. Wat
ons betreft één van de beste, heerlijk zachte Serrano ham met een mooie rosé kleur
en heerlijke geur. Deze Serrano ham wordt o.a. geleverd aan enkele gerenommeerde
restaurants in Barcelona en Granada.
Ben je een liefhebber van Jamon Serrano! De Jamon van Joaquin is ook te koop in
een van kleinste en gezelligste winkeltjes in de Alpujarras, n.l. in Busquistar
bij Tienda Emilia. De ham is zowel te koop als hele poot (Pata) gemiddeld 6 á 8
kg., als vacuum mooi gesneden, of in stukken van en 1 á 2 kg. Dit een is echte aanrader.
De poten bedekt met zout.
|
Het droog proces in een secadero
|
Tienda Emila in Busquistar
|