Tips - Suggesties

Atalbéitar

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Rondwandeling vanuit Atalbeitar - Paipilo machaon/swallowtail/Koninginne page

Rondwandeling vanuit Atalbéitar


Karakteristiek:

Deze wandeling is een kennismaking met het mooiste wat de Alpujarras te bieden heeft. De Moorse invloed is overal aanwezig (vruchtbare akkers, era’s, moerbeibomen) Afhankelijk van het seizoen zul je allerlei vruchten en groenten zien die hier verbouwd worden zien, zoals amandelen, olijven, druiven, sinasappels, citroenen, frambozen…Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

Alpujarras Tips! PR-23 Rondwandeling vanuit Atalbéitar naar Busquístar en terug naar Atalbéitar, Duur: 1,5 uurTijdens deze wandeling kom je eet en drink gelegenheden in Busquístar

Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras

Atalbéitar - Busquístar Traject I ca. 30 min

Vanaf de parkeerplaats voor Átalbeitar loop je in oostlijke richting het dorp in. Je passeert een pleintje met aan je linkerhand een fontein. Loop rechtdoor het dorp uit. Bij het ...... huis aan je ...... bevindt zich de oude wasplaats (Fuente – Lavadero de Atalbéitar), hier ga je ......af en vervolg het wandelpad, negeer zijpaden......

Na ongeveer ...... min passeer je een bruggetje met diverse water stroompjes en kleine watervallen met ijzerhoudend water. Hier kom je door prachtige wilde en schaduw rijke natuur, je waant je in de jungle. Je loopt onder een boog van klimop met uitzicht op de Mezquita van Busquístar en langs terrassen met amandelbomen om lekker in de zon te relaxen. Hier en daar olijfbomen en mooie grote pita (agave).
Het pad slingert naar beneden, negeer zijpaden......


...... van het pad ligt een oud waterbassin (Alberca) en terassen met kastanjebomen met veel schaduw. Hier is het prima vertoeven in de zomer......
Aan je rechterhand zie je Ferreirola liggen......


Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras

Traject II ca. 30 min

Aan einde van het pad kom je op een T-splitsing.
Volg het wandelpad naar ...... (Medieval Geel / Wit en de GR142 Rood / Wit).
Het is een mooi oud pad dat omhoog slingert. Je hoort en ziet de río de Trevélez stromen. Het smalle pad gaat uiteindelijk even over in een breed zandpad. Aan je rechterhand passeer je een geiten/schapen verblijf. Met een pittig klimmetje kom je Busquistar binnen. Loop rechtdoor en ga het eerste straatje naar ......, onder de tinao door. Aan je rechterhand passeer je ...... Je loopt deze straat omhoog naar de fontein San Antonio. Houdt hier ...... aan en neem de eerste straat naar ......, omhoog naar het kerkplein.


Vista in Busquistar


Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras

Busquístar - Atalbéitar Traject III ca. 30 min

Vanaf het kerkplein in Busquístar volg je de borden Las Lillas naar beneden tot de T-splitsing, ga hier ......af (volg ijzerbord richting Pórtugos) loop langs de oudste, gerestaureerde fonteinen van Busquístar. Volg het licht stijgende pad aan de achterzijde van de hammendrogerij (secadero) omhoog..... Op de asfalt weg ga je ......af. Na 400m. bevindt zich aan je rechterhand een grote lelijke Cortijo (Boerderij). Ga hier ...... de zandweg in, hier staat een paaltje, geel/wit gemarkeerd, blijf de geel/witte paaltjes volgen, na 500m buigt de zandweg sterk naar ......, ga hier recht door een smal zandpad in, dit gaat geleidelijk naar beneden. Je komt langs diverse kleine huisjes / cortijo’s. Je passeert een grote oude watermolen die gerestaureerd wordt. Als je naar beneden kijkt zie je de overblijfselen van de molen nog liggen.
Na ongeveer ....m. heb je ...... Vervolg het pad, kom over het bruggetje Atalbeitar binnen.

De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nlPita - Algave - Alatbeitar - Alpujarras

Pita in knop

Pita - Algave - Alatbeitar - Alpujarras

Pitas (Agave)

Pita - Algave - Alatbeitar - Alpujarras

Pita bloemen

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

Eten en Drinken in Busquistar
1. Bar Vargas
2. Bar Rafa
3. Restaurant / Bar Paco
4. Supermarkt El Molino
5. Winkel/Tienda Emilia
5 Toppers van Restaurant Paco
1. Calamares a la plancha
2. Pinchos
3. Plato Alpujarreño
4. Croquetas
5. Carne en Salsa
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-23

Rondwandeling vanuit Atalbeitar naar BusquístarKm 5
Duur 2 uur
niveau Lichte wandeling
Hoogteverschil 272 m
Totaal Dalen & Stijgen 275 m
Startplaats Atalbeitar
Startpunt Plaza de Atalbeitar

Google Earth Track Garmin Track Google Maps