Tips - Suggesties

La Taha de Pitres

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
GR7, De grootste wandelroute van spanje de E4 GR7 en loopt dwars door Andalusie, Granada, Alpujarras, Sierra Nevada La Taha de Pitres

Rondwandeling door de 7 dorpjes van La Taha de Pitres


Karakteristiek:

Deze wandeling is een kennismaking met het mooiste wat de Alpujarras te bieden heeft. De Moorse invloed is overal aanwezig (vruchtbare akkers, era’s, moerbeibomen) De wandeling loopt bijna geheel over de oude Moorse verbindingswegen van de Taha de Pítres. Afhankelijk van het seizoen zul je allerlei vruchten en groenten zien die hier verbouwd worden zien, zoals amandelen, olijven, druiven, sinasappels, citroenen, frambozen…

Nergens in de Alpujarra is de Moorse architectuur zo goed bewaard gebleven als in deze route.
Tot de 7 dorpjes van de La Taha de Pitres behoren Atalbéitar, Pitres, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola, Capilerilla.Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

Alpujarras Tips! PR-22 Rondwandeling vanuit Pitres door de 7 dorpen van La Taha de Pitres, Duur: 3 uurTijdens deze wandeling kom je eet en drink gelegenheden tegen met terrasjes in Ferreirola, Mecinilla, Mecina en Pitres*


Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras

Het beginpunt van deze wandeling vindt zich op de doorgaande weg in Pitres, recht van Restaurant "La Careterra".
Nergens in de Alpujarras is de Moorse architectuur zo goed bewaard gebleven als in deze route.
Tot de 7 dorpjes van de La Taha de Pítres behoren Atalbéitar, Pítres, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola, Capilerilla.


Wandelen door La Taha de Pitres naar kerkplein van Pítres
Pitres - Mecina ca. 20 min

Vanaf Pitres volg je de Groen / Wit paaltjes tot aan Mecina. De wandeling begin op de doorgaande weg in Pitres, ...... van Restaurant "La Careterra".
Je komt Mecina binnen langs een era en fontein, ga slingerend naar ......Mecina - Mecinilla ca 10 minWandelen door La Taha de Pitres naar Mecina

Bij de splitsing ....... langs Hotel de Mecina, blijf de asfaltweg volgen (camino Mecinilla). Na ...m loop je zo ....... Mecinilla binnen. ...... op de hoek is een gezellig terrasje (Café/bar Ajilbi) waar je lekker Spaans kunt eten en drinken.


Mecinilla - Fondales ca 15 minWandelen door La Taha de Pitres naar Fondales
Wandeling La Taha de Pitres

Na 15 m ......af, loop langs de bronnen van Fondales, voor een 3 tal garages ......af.
Vanaf hier ga je alleen nog maar naar beneden en steek je 1 keer een asfalt weg schuin over (....../......).
Voor Fondales komen we op een asfaltweg, hier ga je ...... totdat je aan je linkerhand langs een fontein loopt. Ga ...... het dorp in en daal in zuidoostelijke richting. Aan de rand van het dorp staat een aanwijzer van de GR142 naar Ferreirola.

Fondales - Ferreirola ca 20 min

Volg de GR142 richting Ferreirola langs olijf-, amandel- en eeuwenoude kastanjebomen.
Het pad daalt langs een paar rotsen en gaat diep de vallei in van Río Bermejo, die je oversteekt via een cementen brug. Langs mooie rotspartijen lopen we Ferreirola binnen. Op dit punt kun je ...... het straatje in om bij theehuis Fare (Tetería) iets te gaan drinken.


Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras
Ferreirola - Atalbéitar, ca 30 min

In Ferreirola loop je het dorp in totdat je uitkomt bij de oude wasplaats en de fontein met 3 bronnen(drinkbaar), ga dan ....... Het pad gaat bergop naar Atalbéitar, in dit traject zitten pittige klimmetjes, maar erg mooi en afwisselend. Je passeert een pomphuis, neem steeds het hoofdpad, en negeer afslagen. Na ongeveer 25 min. klimmen eindig je op een verharde weg in Atalbéitar, die je ......af volgt, vanaf hier blijven we de GR7 tot Pitres volgen.

 Atalbéitar - Pítres, ca 30 min

Loop in westelijke richting het dorp door. Als je het dorp uit loopt zie je geparkeerde auto's staan. Hier staat een bord van de GR7 richting Pítres.
Je volgt de asfalt weg (ook hier geldt, de kans dat je hier een auto tegen komt is erg klein).
Na ongeveer 800m. gaat de GR7 ......af een zandpad in, onder elektriciteitskabels door. Hier blijf je de GR7 volgen, je loopt geleidelijk omlaag door een prachtige kloof en vervolgens gaat de GR7 weer om hoog, langs een irrigatiekanaal (acequia)*, na 150 mtr steek je de acequia over en kom je Pítres binnen.......


Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras
Pitres - Capilerilla ca 15 min.

Je loopt door tot aan de doorgaande asfalt weg. Hier ga je ......af, steek hier wel over en blijf ...... lopen. Je neemt de eerste verharde weg naar ......, richting Capilerilla.
Na 50 m. ga je ......af richting het kerkhof (cementerio) van Pítres/Capilerilla, voor het kerkhof gaat een zandweg sterk ......af omhoog, volg dit pad.
Na 300m. staan er 2 palen met een ketting. Hiervoor ga je ......af het wandelpad in en loop je door velden omhoog, volg de paaltjes geel/wit.
Volg dit pad totdat je op een brede zandweg komt, hier ga je ......af. ...... zie je grote kastanje bomen met prachtige wortels van meer dan honderden jaren oud.
Je loopt door Capilerilla totdat je een bord van de GR7 ziet naar Pítres........

Capilerilla - Pítres ca 10 min.

Via de GR7 loop je naar Pítres. Op het marktplein (plaza) ga je ......af totdat je weer op de hoofdweg bent. Steek de weg over en ga rechtdoor naar beneden, passer restaurant La Carretera aan je linkerhand.


De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nlPaipilo machaon - Koninginne page in de Sierra Nevada

Paipilo machaon - Koninginne page

Amandelbloesem (Januari-Maart) in de Alpujarras

Amandelbloesem (Januari-Maart)

Vlinders (Mariposas) in de Alpujarras

Vlinders (Mariposas)

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

Eten in La Taha de Pitres
1. Restaurant La Carretera, Pitres
2. Restaurant L'Atelier, Mecina
3. Eetcafe Mora de la Luna, Mecina
4. Theehuis Fare, Ferreirola
5. Bar Aljibe, Mecinilla
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-22

Rondwandeling vanuit Pitres door de 7 dorpen van La Taha de PitresKm 7,2
Duur 3 uur
niveau Pittige wandeling, maar goed tedoen
Hoogteverschil 475 m
Totaal Dalen & Stijgen 484 m
Startplaats Pitres
Startpunt Rechts van restaurant La Carretera

Google Earth Track Garmin Track Google Maps