Tips - Suggesties

Wandelen door La Cebadilla

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras - Paipilo machaon/swallowtail/Koninginne page

La Cebadilla

Karakteristieke:
Deze schitterende rondwandeling vanuit Capileira naar het hoogste deel van het dal van de Río Poqueira.
Overal zijn terrassen met groenten en fruitbomen.
Mooie vergezichten op de toppen van de Sierra Nevada.
La Cebadilla is onbewoond dorpje dat werd gebruik bij de bouw van de Elektriciteit Centrale, vloeien de Ríos Toril en Naute samen en vormen samen de Río PoqueiraTinao in Capileira

Era (Aldeira) onderaan het dorpje Capileira

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

PR-21 Rondwandeling van Capileira naar het dorpje La Cebadilla door de kloof van Poqueira. Duur: 3,5 uur.


Van Capileira naar La CebadillaRio Poqueira - Capileira

Het beginpunt van de wandeling bevindt zich op de doorgaande weg in Capileira. ...... zie je het gemeentehuis en ...... pension/hotel Mesón Poqueira. Loop hier ........  Aan het einde van dit straatje .......... Sla af naar ......... en ga bij de volgende straat weer ........ Deze straat gaat over in een geplaveid pad, dat het dorp uitloopt (Bij de bron ...... aanhouden).


Na bijna 5 min. kom je bij de eras (dorsvloer) van Aldeire (mooi uitzichtpunt/mirador). Wandel verder over het pad lichtdalend. Eerst steek je een riviertje over. Loop over het soms geplaveid pad, na .... min. de 1ste ........ een pad dat uit treden bestaat, met haarspeldbochten omlaag ...... aanhouden naar de Río Poqueira. Onderweg passeer ......
Rio Poqueira - Capileira

Ga hierna de brug over. Het pad maakt eerst een bocht naar ...... en loopt daarna gestadig omhoog over de helling. Hier zie je onder andere
Pyrenese eiken, steeneiken en populieren. Na ... min. kom je bij een
cortijo (boerderijtje). In het voorjaar staan de kersenbomen bij deze boerderij in bloei en een eindje verder zie je dan ook bloeiende perenbomen.


Na bijna een kwartier lopen passeer je de volgende cortijo, waar je ...... voorbij loopt. Na de ....... tamelijk grote cortijo kom je in een kloof. Aan de overkant loopt de route verder langs een omheinde akker; aan het eind daarvan zie je een klein waterbassin. Neem hier het smalle pad naar ......, dat door de volgende kloof loopt. (Als er teveel water over het pad loopt kun je ......af, om er met een boog om heen te lopen).

Rio Poqueira - Capileira

Volg daarna het pad naar ....... Het loopt achter een era en vóór een hut langs. Ter oriëntatie kun je een metalen ....... aanhouden, die je op de helling ziet staan: loop naar deze mast toe. Na ongeveer 10 min. ben je daar.


Hier kom je op een onverharde weg, die je ruim ... min. bergafwaarts volgt, tot je bij de weg naar La Cebadilla komt. Aan de linker kant zie je de elektriciteitscentrale.

Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras

Hier ben je halverwege de wandeling.
La Cebadilla (1540m) is een oud verlaten dorpje dat werd gebruikt tijdens de bouw van de elektriciteitscentrale.
Hier komen de rivieren Toril en Naute samen en de rivier heet vervolgens Rio Poqueira. Dit is tevens de naam van de mooiste en grootste kloof van de Alpujarras.....

Loop over de brug en door het verlaten dorpje.
Vlak daarna zie je ...... van het pad een bron..
Loop ongeveer ... minuten over dit brede zandpad.....
Neem het 2de smalle wandelpad ...... naar ....... (hier staat een pijl naar Capileira). Wandel verder over dit pad en steek voor een wit huis een irrigatiekanaal (acequia*) over. Blijf op het pad, dat ...... van het irrigatie kanaal loopt. Nadat je onder een naaldbos bent gewandeld, kom je weer bij een brug. Bij splitsing......


Loop over deze brug naar de linkeroever. Vlak daarna zie je aan de rechterkant een wit gebouwtje/schuurtje (waterpomphuisje). Steek hier de Acequia* opnieuw over en neem het pad ...... omlaag. Het gaat naar een tweede, soortgelijk gebouwtje. Vanaf daar zie je Capileira al liggen.

De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nlRio Poqueira - Capileira Rio Poqueira - Capileira Rio Poqueira - Capileira
Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

Eten in de Alpujarra
1. Estacion 4, Bubion
2. El Asador, Capileira
3. Restaurant Ibero, Capileira
4. Restaurant La Artesa, Bubion
5. La Casa de Paco y Pilar, Capileira
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-21

Rondwandeling vanuit Capileira naar La Cebadilla en door de Poqueira kloofKm 7,7
Duur 3,5 uur
niveau Makkelijke wandeling
Hoogteverschil 330 m
Totaal Dalen & Stijgen 550 m
Startplaats Capileira
Startpunt Informatie centrum Capileira

Google Earth Track Garmin Track Google Maps