Tips - Suggesties

Ferreirola (La Taha de Pitres)

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Rondwandeling vanuit Ferreirola


Karakteristiek:

Deze wandeling is een kennismaking met het mooiste wat de Alpujarras te bieden heeft. De Moorse invloed is overal aanwezig (vruchtbare akkers, era’s, moerbeibomen) De wandeling loopt bijna geheel over de oude Moorse verbindingswegen van de Taha de Pítres. Afhankelijk van het seizoen zul je allerlei vruchten en groenten zien die hier verbouwd worden zien, zoals amandelen, olijven, druiven, sinasappels, citroenen, frambozen…

Opvallend zijn ook de soms meer dan 100 jaar oude kastanjebomen die het landschap sieren. Je geniet van de vele vergezichten over de bergen, dalen en dorpjes. Het boerenleven is hier de laatste jaren niet veel veranderd, nog steeds trekt men met paard of ezel naar het veld..Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras - Camposino de Alpujarra

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

Alpujarras Tips! PR-18 Rondwandeling vanuit Ferreirola naar Atalbéitar, Busquístar, Ferreirola Duur: 2 uur.Tijdens deze wandeling kom je eet en drink gelegenheden tegen met terrasjes in Ferreirola en Busquístar *


Ferreirola


Ferreirola - Atalbéitar, ca 30 min

In Ferreirola loop je het dorp in totdat je uitkomt bij de oude wasplaats en de fontein met 3 bronnen(drinkbaar), ga dan ....... Het pad gaat bergop naar Atalbéitar, in dit traject zitten pittige klimmetjes, maar erg mooi en afwisselend. Je passeert een pomphuis, neem steeds het hoofdpad, en negeer afslagen.......Wandelingen Alpujarras


Atalbéitar - Busquístar, ca 35 min

Ga ......af de "Calle Real de Atalbéitar" in. Steek het dorpspleintje recht over en volg de E4-GR7 richting Pórtugos.

Na een bruggetje gaat het pad ......af, maar ga hier rechtdoor.......

Je passeert een grote oude watermolen die gerestaureerd wordt..... Als je naar beneden kijkt zie je de overblijfselen van de molen nog liggen.....

Na ongeveer 100m bij een splitsing ga je naar ...........

Geel / Wit of Rood / Wit gemarkeerd Wandelingen Alpujarras


Busquístar - Ferreirola, 50 min


Vanaf het kerkplein in Busquístar volg je de borden Las Lillas, loop langs Las Lillas naar ......., tot dat er een wandelpad naar ...... komt met de aanwijzing GR142 Ferreirola. Volg dit pad naar .........

 

Als je achterom kijkt heb je een mooi uitzicht over Busquístar. Volg dit pad nu tot aan Ferreirola. Onderweg ligt er aan je linker hand een era. Een era ligt altijd op een winderige plek, daar werd vroeger het graan van het koren gescheiden, deze eras kom je overal in de Alpujarras tegen. Verder kom je langs een bron met tegeltjes die het hele proces van wijn maken weergeven, van de druif tot wijn in het glas. Het water uit deze bron is ........!
Ferreirola - theehuis Fare (Tetería), ca 3 min


De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nlAmandelen

Amandelen (Almendras)

Gedroogde paprikas (Pimientos Rojos)

Amandelbloesem

Cactus, Woestijn Vijg Cactus - Chumba - Chumbero

Vijgen (Higos)

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

 Overnachten in de Alpujarras
1. B&B Sierra y Mar, Ferreirola
2. B&B Casa Jazmin, Orgiva
3. Cortijo Catifalarga, Capileira
4. Pension L'Atelier, Mecina
5. Hotel de Mecina, Mecina
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-18

Rondwandeling vanuit Ferreirola naar Atalbeitar en BusquístarKm 5,5
Duur 2 uur
niveau Makkelijke wandeling
Hoogteverschil 307 m
Totaal Dalen & Stijgen 330 m
Startplaats Ferreirola
Startpunt Kerkplein van Ferreirola

Google Earth Track Garmin Track Google Maps