Tips - Suggesties

Wandelen vanuit Mecina

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Wandelen naar de hoogste top van de Sierra Nevada de Mulhacen - Wandelingen door de Sierra Nevada

Rondwandeling vanuit Mecina


Karakteristiek:

Deze prachtige wandeling is een kennismaking met het mooiste wat de Alpujarras te bieden heeft. De Moorse invloed is overal aanwezig (vruchtbare akkers, era’s, moerbeibomen) De wandeling loopt van Mecina-Fondales naar het pitterske Moorse dorpje Fondales vervolgens loop je door een steeds ruiger wordend landschap, met een opvallend groot diversiteit aan bloemen, vlinders en insecten.

Opvallend is de meer dan 500 jaar oude kastanjeboom bij het oude waterbassin. Je geniet van de vele vergezichten over de bergen, dalen en de Moorse dorpjes. Het boerenleven is hier de laatste jaren niet veel veranderd, nog steeds trekt men met paard of ezel naar het veld..Wandelen door de Alpujarra naar Mecina-Fondales - Wandelingen door de Alpujarra Alta
Alpujarras Tips! PR-15 Rondwandeling vanuit Mecina-Fondales door Fondales en een steeds ruiger wordend stukje Alpujarra, Duur: 2,5 uurEet en drink gelegenheden met terrasjes in Mecina *


Wandelen vanuit Mecina-Fondales en mooi stukje Alpujarras

Mecina - Fondales, ca 35 min

Deze mooie wandeling vertrekt in tegenstellingen tot de anderen wandelingen niet vanaf een kerkplein, maar bij de ........ van Mecina. Er is voldoende parkeer gelegenheid voor het dorp, bij de kerk of bij Hotel Mecina. Je loopt Mecina ......., voorbij de eerste bocht zie je de ...... piano Bar "Café /Bar Mora de la Luna" met terras liggen.
De wandeling begint ......... Achter de houten afrasterring zie je een smal wandelpad dat naar beneden gaan.

Neem dit smalle wandelpad naar beneden en houd links aan, je loopt door een smal soort afwater kanaaltje langs terras muren met veel schaduw van de olijf en amandelbomen.
Na ca 5min kom je op een asfaltweggetje ga hier links en meteen na de haarspeld bocht t.o.v. het hek van de Cortijo onder de treurwilg gaat het wandelpad verder. Een mooi ruig begroeit smal wandelpad, dat je slingert ........


Wandelen door Fondales passeer Casa del Pozo in Alpujarras Media
Je komt uit op een wandelpad (T-splitsing) met een indrukwekkende Kanstanjeboom van zeker meer dan 500 jaar oud en een waterbassin (balsa) met vele vlinders en libelles......
Ga op de T-splitsing rechtsaf langs de vele akkertjes, amandel- en olijfbomen....... Wit / Rood
Wandelen door Fondales passeer Casa del Pozo in Alpujarras Media

Voor je Fondales binnen komt heb je aan je linkerhand Fuente Agrilla, loop hier recht door onder de Tinao van Casa del Poza door. (Om het hoekje verkoop met handgemaakte zeep en je kunt er workshops volgen).
Wandelen door Fondales passeer Camino de las Viñas in Alpujarras Alta


Fondales - Ruta del Vino, ca 80 min

Een maal onder de Tinao door licht links naar beneden, vervolgens rechts naar beneden. Rechts het dorp weer in en weer rechts licht omhoog en weer licht omlaag
Aan je linkerhand vindt zich nu een fontein, loop rechts door calle el Bosque in onder de Tinoa's recht door, hou iets links aan.
Links bebouwing en rechts terras muren, blijf rechtdoor lopen, weggetje naar links negeren.
Je loopt recht door over een era het dorp uit, gaat nu een steeds ruiger wordend stukje Alpujarra in.
Bij een Y-splitsing rechts aanhouden, je blijft een oude acequia vergezellen totdat de acequia sterk links naar beneden afbuigt, hier steek je de acquia over en vervolg het pad langs de amandelbomen en onbewerkte terrassen.

Na 20 min kom je uit op een asfaltweg, een toegangs weg naar een waterzuiveringsinstallatie (Estación Depuradora de Aquas Reciduales de La Tahá), volg rechts het asfalt weggetje tot de eerste haarspeldbocht naar rechts, in de haardspeld loop je recht door een stukje met grind bedekt en loop een begroeit bergpadje in en passeer een kloofje. Op het terras links aanhouden en daal af naar een ander terras.


Wandelen door Fondales passeer Camino de las Viñas in Alpujarras Alta

Vanaf hier loop je door een ruig mooi stukje verlaten Alpujarra, na 15 min. hoor en ziet je aan je linker hand beneden de Río Trevélez en een vervallen Cortijo, vanaf hier gaat het pad langzaam naar rechts afbuigen.

Na enkele minuten ga je via een pittige steil klimmetje omhoog, bij een T-splitsing ga je rechts een zandpadje op, bij een karrespoor naar rechts omhoog, 2 x maal een afslag naar rechts negeren.
Zandweg blijven volgen en loop recht op een wijndruivenveld af, je bevindt je nu de Camino de las Viñas.


Wandelen door Fondales passeer Camino de las Viñas in Alpujarras Alta


Camino de las Viñas - Mecina, 50 min

Bij het wijndruivenveld aangekomen, neem je de zandweg naar rechts, het druivenveld blijft aan je ..........
Blijf het zandpad volgen tot het zandpad sterk afbuigt naar rechts, hier ga je rechtdoor een smal wandelpad in, hier bevindt zich een oude ruine / cortijo met een mooie doode kanstanjeboom.


Wandelen door Fondales passeer Camino de las Viñas in Alpujarras AltaVia 2 schaduwrijke kloofje en 2 cortijo aan je ........ loop je naar Mecina met als eerste blik vanger de kerk van Mecina-Fondales.
Loop hier rechtdoor langs Hotel Mecina, aan je ........ passeer je de wasplaats en bron van Mecina, ga hier ....... en nog een bocht en je bent aangekomen bij Cafe / Bar Mora de la Luna.

Wandelen door Fondales passeer Camino de las Viñas in Alpujarras Alta* Eten en Drinken in Mecina-Fondales:

Vegataries Restaurant L'Atelier, Mecina-Fondales
Hotel de Mecina, Mecina-Fondales (terras)
Café Bar Maro de la Luna, Mecina-Fondales (terras)


De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nl


Bloeiende Eucalyptus

Bloeiende Eucalyptus

Gedroogde paprikas (Pimientos Rojos)

   

Amandelbloesem

Amandelbloesem

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

 Overnachten in Mecina e.o.
1. B&B Sierra y Mar, Ferreirola
2. Hotel Malagueño, Portugos
3. Hotel Maravedi, Capilerilla
4. Chambre d'Hôte L'Atelier, Mecina-Fondales
5. Hotel de Mecina, Mecina-Fondales
Eten in de Alpujarra
1. Cafa / Bar Paco in Busquístar
2. Restaurant L'Atelier, Mecina-Fondales
3. Mora de la Luna, Mecina
4. Pizzeria La puerta, Pitres
5. Restaurant Mirador de Pórtugos
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-15

Rondwandeling vanuit Mecina door Fondales en een prachtig ruig stukje AlpujarrasKm 4,7
Duur 2,5 uur
niveau Makkelijke wandeling
Hoogteverschil 170 m
Totaal Dalen & Stijgen 348 m
Startplaats Mecina
Startpunt Deze mooie rondwandeling start precies tegenover Bar / Café Mora de la Luna

Google Earth Track Garmin Track Google Maps