Tips - Suggesties

Wandelen vanuit Fondales

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Rondwandeling vanuit Fondales over de
Sierra Mecina


Karakteristiek:

Prachtige wandeling over de Sierra Mecina (1250) met mooi zicht op de toppen van de Sierra Nevada en de La Taha dorpjes.
Je steekt 2 keer Rio de Trevélez over en hebt zicht op in de jaren 70 gesloten ijzerertsmijnen.

Je geniet van de natuur, de stilte,en het uitzicht. Behalve het kabbelend water van de rivier,
het continu geluid van geitenbellen en verschillende vogelgeluiden is het muisstil.
Onderweg zijn de vergezichten adembenemend.Wandelen naar de hoogste top van de Sierra Nevada de Mulhacen - Wandelingen door de Sierra Nevada

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

Alpujarras Tips! PR-14 Rondwandeling vanuit Fondales door de pittoreske dorpjes Mecinilla, Busquistar naar de rivier en over de Sierra Mecina , Duur: 6 uur.Tijdens deze wandeling kom je eet en drink gelegenheden tegen met terrasjes in Mecinilla ,Mecina en Ferreirola


Geel / Wit of Rood / Wit gemarkeerd


Wandelingen Alpujarras

Wandelen Sierra Nevada

Fondales - Mecinilla, ca 10 min

In het dorp bij de bron (met tegeltjes waarop Liefdesgedichten geschreven staan) vlak naast het dorpsparkeerterrein (Tevens startpunt van de rondwandeling). Ga nu voorbij aan de bushalte en neem dan het volgende pad ...... steil omhoog. Dit pad steekt een bocht .........

Sla opnieuw ...... en volg deze straat tot aan Bar Aljibe, hier kun je lekker eten en drinken.Mecinilla-Mecina, ca 10 minWandelen Sierra Nevada


Vanaf Bar Aljibe volg je de asfaltweg rechtdoor langs de kerk en slaat ......af voorbij Hotel de Mecina.

In Mecina kun je ook lekker lunchen bij Cueva de la Mora Luna (terras met mooi uitzicht over de Sierra Mecina).


Mecina - Ferreirola, ca 20 min


Volg de verharde weg naar Ferreirola. Je komt langs een kerkhof waar je kunt zien dat de mensen bovengronds worden begraven. In Ferreirola bevind zich theehuis Fare (Tetería) waar je iets kunt drinken.


Wandelen Sierra Nevada

Ferreirola - Busquístar, ca 50 min

In Ferreirola loop je dwars ......Busquístar - Fondales, ca 50 min

In het dorp Busquístar, ga je recht naar beneden dit pad (Calle Laurel) buigt ......af, 30m. staat er een bord met aanwijzingen richting Notáez. Dit pad volg je richting de rivier "Río de Trevélez", je loopt langs vele moerbij bomen en acequias. Volg dit pad, na ongeveer 20 min kom je bij een Romeinse brug ........

Wandelen Sierra Nevada

Hier heb je een prachtig uitzicht over de Contraviesa met de vele druivenranken (Vino de Costa) en amandelbomen. Na 10 minuten kom je langs een paar leegstaande huizen, sla hier ......af het zandpad in. Er staat een houtenpaaltje met geel/witte signalen en een groot bord met dat wijst in de richting van Baños de Panjuila.
Loop ......
schitterend uitzicht over de Alpujarra.
Wandelen Sierra Nevada
Vanaf dit pad zie je de meeste dorpjes liggen, maar tevens ook de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada (Veleta 3398m en de Mulhacen 3482m), na de lichte stijging blijf je een tijdje vlak lopen op ongeveer 1400 meter........

De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nl

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

 Overnachten in de Alpujarra
1. B&B Sierra y Mar, Ferreirola
2. Hotel Malagueño, Portugos
3. Hotel Maravedi, Capilerilla
4. Hostal Mirador de Portugos
5. Hotel de Mecina, Mecina
Eten in de Alpujarra
1. Cafa / Bar Paco in Busquístar
2. Restaurant L'Atelier, Mecina
3. Mora de la Luna, Mecina
4. Pizzeria La puerta, Pitres
5. Restaurant Mirador de Pórtugos
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-14

Rondwandeling vanuit Fondales naar Mecinilla, Busquístar en over de Sierra Mecina, Duur: 6 uur.Km 16,1
Duur 6 uur
niveau Zwaar (voor de getrainde wandelaar)
Hoogteverschil 525 m
Totaal Dalen & Stijgen 740 m
Startplaats Fondales
Startpunt Bron met liefdesgedichten

Google Earth Track Garmin Track Google Maps