Tips - Suggesties

Portugos Alpujarra Alta

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras

Rondwandelen vanuit Pórtugos langs Río Bermejo en diverse Watervallen (Cascades)


Karakteristiek:

Rondwandeling vanuit Pórtugos over en langs vele Acequias en Cascades, Kastanjebomen en Eikenbossen van Ecinas en Robles. Een wandeling van 3 uur, maar door de mooie plekken boven misschien wel 5 uur, neem in ieder geval een lekker picknick pakket mee.Cascade Rio Bermejo in Portugos

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

Alpujarras Tips! PR-13 Rondwandelen vanuit Pórtugos langs Río Bermejo en diverse Watervallen (Cascades), Wandeling van 2,5 uur.


Rondwandeling vanuit Portugos door de Alpujarras

Portugos - Acequias Las Ventajes Traject I ca. 50 min

De wandeling begint vanaf het plein voor de kerk (Plaza de la Iglesia), als je met je gezicht naar de kerk staat (Iglesia Encarnación), ga je ...... een smal straatje in "Calle Abulaquillas", na 30m ......af calle Fuente Noquera in...... Aan de rechterkant passeer je een supermarktje (Supermercado Jerez Jamones), op de kruising ga je ......af via calle Rosario lichtstijgend het dorp uit...... De zandweg ga recht voor het kruis (Cruz Rosario), van hier heb je al mooie vergezichten op de Sierras Lugar, Gabor, de la Contraviesa en de dorpen Pitres en Capilerilla ......


Rondwandeling vanuit Portugos door de Alpujarras

Na ...... volgt er een Y-splitsing, hier ......af en slinger geleidelijk omhoog, bij de volgende Y-splitsing hou je ...... aan over een aceqia en na ........ aan je linkerhand passeer je een gerestaureerde Cortijo.
Na ........ passeer je weer een acequia en buigt de zandweg naar ......, hier ga je ......af een mooi smal wandelpad in richting Molino del Sol, je loopt langs een acequia en een geitenverblijf...... Na 30m. klein bruggetje over de acequia, je kruist een paar keer de acequia maar blijft hem volgen tot Molino del Sol (Ruïne / resten van oude graanmolen), hier ga je achter de Molino langs over een rotspad. Even later ontmoet je de acequias weer en blijf die volgen, dit is een schaduwrijk traject en hier en daar wat smal....... Bij een kunstmatig dammetje moet je voorzichtig oversteken en ...........

Vanaf hier is het 25m. klimmen, trapsgewijs. ...... van waar de acequia begint gaat een smal paadje omhoog, je komt uit op een iets opener omgeving en je ziet en hoort de brede "Acequia La Venteja" stromen.Rondwandeling vanuit Portugos door de Alpujarras


Acequias Las Ventajes - Aera Recreativa de Portugos Traject II ca. 50 min

Je steekt de brede "Acequia La Venteja" over en loopt ....... omhoog het Eikenbos (merendeels Encinas) in, het karrenspoor wordt geleidelijk een uitgesleten pad, dat is ontstaan door een samenspel van Mountainbikers (Downhillers) en regenwater die een weg zoeken....... Je komt veel diersporen tegen en met name omgeploegde stukken door de Jabili. Voor je een kunstmatig dammetje over gaat is het mooi om van het uitzicht te genieten. Al slingerend gaan we omhoog tot we op een zandweg aankomen, hier ga je ......af. Na ....... zie je een brug die je overgaat.........
Rondwandeling vanuit Portugos door de AlpujarrasAera Recreativa de Portugos - Portugos Traject III ca. 70 min

Je loopt in het verlengde zoals bent komen aanlopen rechtdoor naar beneden om de fontein heen en vervolg je de route naar beneden. Neem na ........ het eerste pad ......, je vervolgt een uitgesleten pad en negeert zijpaden.
Je kruist een brede zandweg, ga hier rechtdoor naar beneden, het pad begint hier weer breed....... Na 100m. ga je ...... naar beneden, je slingert naar beneden en passeert een droog staande acequia........ Geleidelijk hebben we het eikenbos verlaten en kom je in een gebied met veel oude kastanje bomen.........
Bij de eerste Cortijo (boerderij) aan je rechterhand ga je een kloof in met Castaños en Alamos (kastanjebomen en populieren), hier bevindt zich een indrukwekkende kastanjeboom qua omvang (geschat minimaal 500 jaar).

Rondwandeling vanuit Portugos door de AlpujarrasBlijven dalen richting de kerktoren, net voor je het dorp binnen komt passeer je een niet ronde era waar in augustus tijdens de jaarlijkse Parva feesten, de Parva ook echt getoond wordt.
De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nlPortugos naar Puente Molino

Prachtige diversiteit aan bloementjes

Cabras / Gieten in Barranca Poqueira

Mooie vistas

Lekker eten in Capileira

Patrijzen

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

 Overnachten in Pórtugos e.o.
1. B&B Sierra y Mar, Ferreirola
2. Hotel Malagueño, Portugos
3. Hotel Maravedi, Capilerilla
4. Hostal Mirador de Portugos
5. Hotel de Mecina, Mecina
Eten in de Alpujarra
1. Cafa / Bar Paco in Busquístar
2. Restaurant L'Atelier, Mecina
3. Mora de la Luna, Mecina
4. Pizzeria La puerta, Pitres
5. Restaurant Mirador de Pórtugos
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-13

Rondwandeling vanuit Portugos langs Río Bermejo en diverse watervallenKm 6,4
Duur 3 uur
niveau Pittige wandeling, maar goed tedoen
Hoogteverschil 478 m
Totaal Dalen & Stijgen 487 m
Startplaats Portugos
Startpunt Kerkplein van Portugos

Google Earth Track Garmin Track Google Maps