PR-12 Rondwandeling naar de rivier en de ijzermijn om de berg Picón. Duur: 2 uur 15m

Tijdens deze wandeling kom je geen eet of drink gelegenheden
tegen.
Vanaf het dorpsplein van Busquístar, volg je de brede
weg licht dalend. Voor Bar Vargas ga je naar ......
sterk dalend (er staat een metalen bord richting Castarás
"Camino al Río).......
(GR142 Notáez) naar ......, volg dit pad......
Dit pad gaat naar
de rivier "Río de Trevélez", je loopt langs vele moerbij
bomen en asequicas.

Na ...... kom je op een asfalt weg. De GR142 gaat
hier rechtdoor maar je gaat hier ......, richting Torvizcón......
Hoewel het een asfaltweg is, is het zeldzaam als je
een auto tegenkomt. Je loopt langs een cortijo met veel
geiten en schapen.
...... van de weg heb je een prachtig uitzicht over de
Sierra de la Contraviesa met de vele druivenranken (Vino de
Costa) en amandelbomen.
Na 15 minuten sla je ......af het zandpad in naar een
paar leegstaande huizen (groot bord baños de Panjuila
en begin van geel/witte markering op houten paaltjes).
Loop langs de leegstaande huisjes.
Na een minuut of 10 kom je bij een fantastisch uitzichtpunt.
Je hebt uitzicht op alle dorpjes van Taha De Pítres,
Pórtugos en Busquístar.
Na 10 minuten kom je in Busquístar, neem de eerste
weg omhoog naar ......,......
Daarna de weg ...... omhoog volgen
en bij calle de Pescaderia ...... omhoog.
Neem hierna de rechter trap omhoog, en je komt uit bij
het dorpsplein, tevens eindpunt van de wandeling.
Op de terrassen die je overal ziet werd vroeger voornamelijk graan
verbouwd.
In Busquístar zelf zie je 4 eras bij elkaar liggen.
Een Era ligt altijd op een winderige plek, daar werd
vroeger het graan van het koren gescheiden, deze eras
kom je overal in de Alpujarras tegen.
Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke
aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen
naarinfo@de5van.nl
Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada
Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens
een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.
In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima
adviezen geven.
Jamon Serrano
Jamon Serrano (gedroogde ham) uit de Alpujarra - Sierra Nevada
Jamon Serrano (gedroogde ham) is een van de beste producten uit Spanje. De zachte
smaak van de ham en het typische aroma maakt dat het een van de beste is.
In verschillende bergstreken van Andalusië maakt men Serrano ham. De beste reputatie
heeft Serrano ham uit Trevélez (ham uit de Sierra Nevada). Het dorp ligt aan de
zuidhelling van de Siërra Nevada, op zo'n 1500 m hoogte, waarmee het de hoogstgelegen
plaats van Spanje is. In Trevélez hangen z'n 4 miljoen varken poten te drogen. De varkens worden in de winter geslacht als hun vlees-en vetvoorraad
op zijn hoogst is. De hammen worden bedekt met een dikke laag zout, waar ze ongeveer
2 weken lang onder blijven liggen. Vervolgens worden ze gewassen en 4 tot 6 weken
opgeslagen in een ruimte van 6 tot 8 graden Celsius. Hier droogt het vlees en wordt
het stevig. De eigenlijke rijping vindt plaats in speciale secaderos (droogschuren).
Essentieel hierbij is de droge en frisse wind samen met de koele en zuivere lucht
in de Sierra Nevada. Het eindproduct is de zeer geurige jamón van Trevélez.
In de praktijk wordt door grote secaderos, om het proces te versnellen, gebruik
gemaakt airco's.
Uiteindelijk merk je het aan de smaak (wat droger) en aan de kleur die vaak wat
donkerder is.
Een jamonero die echte liefde voor het vak heeft is Joaquin Alvares Molina. Wat
ons betreft één van de beste, heerlijk zachte Serrano ham met een mooie rosé kleur
en heerlijke geur. Deze Serrano ham wordt o.a. geleverd aan enkele gerenommeerde
restaurants in Barcelona en Granada.
Ben je een liefhebber van Jamon Serrano! De Jamon van Joaquin is ook te koop in
een van kleinste en gezelligste winkeltjes in de Alpujarras, n.l. in Busquistar
bij Tienda Emilia. De ham is zowel te koop als hele poot (Pata) gemiddeld 6 á 8
kg., als vacuum mooi gesneden, of in stukken van en 1 á 2 kg. Dit een is echte aanrader.
De poten bedekt met zout.
|
Het droog proces in een secadero
|
Tienda Emila in Busquistar
|