Tips - Suggesties

Pórtugos - Alpujarras

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Rondwandelen vanuit Pórtugos de vele Acequias


Karakteristiek:

Klein licht rondwandelingetje vanuit Pórtugos langs de vele Acequias die Pórtugos rijk is. Vanaf het kerkplein verlaat je het dorp. De wandeling voert langs kastanjebomen en later eikenbossen van Ecinas en Robles, daarna wordt je getrakteerd op mooie vergezichten over de Sierra Lújar, Sierra de la Contraviesa en de Sierra Gábor van Almeria. Een wandeling van maar 1  uur.
Portugos, ook bekend door zijn vele Jamon Serrano (Lekker maar in tegenstelling tot de meeste hammen van Trevélez, zijn deze hammen kunstmatig gedroogd), de vele kersen, Acequias en gekooide patrijzen.Cascade Rio Bermejo in Portugos

Een van de vele Acequia in Pórtugos

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

Alpujarras Tips! PR-11 Schitterende lichte rondwandeling vanuit Pórtugos, Duur: 1 uur.Rondwandeling vanuit Portugos door de Alpujarras - Acequia
Traject I ca. 25 min

De wandeling begint vanaf het plein voor de kerk (Plaza de la Iglesia), als je met je rug naar de kerk staat (Iglesia Encarnación) heb je aan je linkerhand een bron met drinkbaar water. Recht tegenover de bron gaat een straat recht omhoog (calle Cuatro Esquinas).Onder de Tinao door heet het straatje (calle Las Eras). Aan de linkerhand passeer je een Era en ga je het witte bruggetje met stortend water over en volg het zandpad slingerend omhoog......

Bij een klein wit gebouwtje aan je rechterhand neem je het het linkerpad omhoog door Castaños en Alamos (kastanje- en populierenbomen), je passeert de breedste kastanjeboom die we tot nu toe in de Alpujarras gezien hebben, en kastanjeboom met veel verhalen en energie. Je passeert aan de linkerkant een Cortijo met veel kersenbomen (Cerezos) en aan de rechterkant een acequia. Zijweg naar links negeren. Op dit punt kun je mooi zien dat de acequia in vieren wordt gesplitst. Volg smal pad langs de acequia.... 

Je komt uit op een breed zandpad, ga links en binnen 10m rechts een smal wandelpad rechts omhoog Geel / Wit markering.
Vanaf hier krijgen de encinas en robles de overhand. Je steekt nog 2 maal een acequia over voor je op een splitsing komt, hier neem je het meest linkse pad richting "Area Recreativo de Pórtugos" een door erosie uitgesleten pad dat omhoog slingert naar een brede zandweg.Rondwandeling vanuit Portugos door de Alpujarras
Traject II ca. 15 min

Aangekomen op de brede zandweg ga linksaf, deze blijf je continue volgen.
Bij een splitsing links zandweg blijven volgen ........
Vanaf hier heb je prachtige uitzichten over het "kasteel" van de Alpujarras.
De 2 bewakingtorens Sierra Gábor en de Sierra Lújar met daar tussen de verdedigingsmuur de Sierra de la Contraviesa.
Eerste zijweg naar rechts..... 
Rondwandeling vanuit Portugos door de Alpujarras


Traject III ca. 20 min

Bij deze acequia licht aan de rechterhand een geitenboerderij, recht vooruit zie je Pitres en iets naar rechts zie je Capilerrila liggen.
Blijf de zandweg volgen met aan linkerkant een acequia, afslagen negeren, links en rechts passeer je Cortijos.
Wanneer je aan de rechterkand "Cortjo  La Solea" passeert is de zandweg verhard, blijven volgen.
Langs het kruis van Rosario (Cruz Rosario) loop je het dorp in via calle Rosario. Ga rechts calle Abulaguillas en deze eindigt weer op het kerkplein.De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nlPortugos - Prachtige diversiteit aan bloementjes in de Alpujarras

Prachtige diversiteit aan bloementjes

Helleboris in de Alpujarras

Helleboris

Prachtige diversiteit aan bloementjes in de Alpujarras

Prachtige diversiteit aan bloementjes

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

 Overnachten in Pórtugos e.o.
1. B&B Sierra y Mar, Ferreirola
2. Hotel Malagueño, Portugos
3. Hotel Maravedi, Capilerilla
4. Hostal Mirador de Portugos
5. Hotel de Mecina, Mecina
Eten in de Alpujarra
1. Cafe / Bar Paco, Busquístar
2. Restaurant L'Atelier, Mecina
3. Mora de la Luna, Mecina
4. Pizzeria La puerta, Pitres
5. Restaurant Mirador de Pórtugos
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-11

Rondwandeling vanuit PortugosKm 3,1
Duur 1 uur
niveau Lichte wandeling
Hoogteverschil 126 m
Totaal Dalen & Stijgen 159 m
Startplaats Portugos
Startpunt Kerkplein van Portugos

Google Earth Track Garmin Track Google Maps