Tips - Suggesties

Wandeling vanuit Bubion

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Rondwandeling vanuit Ferreirola door de Alpujarras

Rondwandeling vanuit Bubion naar Capileira en terug door
Barranco Poqueira


Karakteristiek:

Deze wandeling kenmerkt zich door de vele en mooie vergezichten (vistas) op de toppen van de Sierra Nevada (Caballo, Veleta, Los Machos) aan de noordkant, aan zuidkant de zee, met goed weer zie je het Afrikaanse Klifgebergte en met een verrekijker kun je soms de Marokkaanse windmolens zien.
Je wandelt naar hoogte van 1436m. (Capileira).Tinao Casa Cañada in Bubion

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>
Alpujarras Tips! PR-08 Rondwandeling vanuit Bubion naar Capileira terug door Barranco Poqueira, Duur: 2,5 uur.


Rondwandeling vanuit Bubion door de Alpujarras
Rondwandeling vanuit Bubion naar Capileira en richting de Puente del Molino
Kort, pittig wandelingetje met vele mooie vergezichten. Volop eetgelegenheden in Bubion en Capileira.


Bubion - Capileira Traject I ca. 40 min

De wandeling begint vanaf het parkeer terrein in Bubion achter restaurant la Teide. Hier zie je veel kersenbomen staan ....... Je verlaat het parkeerterrein aan de achterkant en loop meteen ...... omhoog, langs de Farmacia. Op de doorgaande weg aangekomen ga je ....... Je loopt ongeveer ........ langs deze weg waarna je ...... een pad ingaat.

 Je komt uiteindelijk onder in Capileira uit waar het pad beton/gras is en hier ga je ....... Na ......... ga je de trap op naar het Museo, calle Mentidero. Je kunt hier altijd even aankloppen voor een bezoek. Veel werktuigen en ceramiek uit de oude tijd staan hier tentoongesteld. Ook zijn er een woon en slaapkamer ingericht. Na het museo houd je ...... aan, nog steeds calle Mentidero. Hier gaat het betonnen pad met leisteen over in een zandpad .......


Rondwandeling vanuit Bubion door de Alpujarra


Capileira - Puente del Molino Traject II ca. 30 min

Het is een mooi slingerend pad naar beneden ....... Het kan zijn dat in het voorjaar als er veel water naar beneden stroomt het pad hier en daar moeilijk begaanbaar is. Hierna klim je weer ........ om op de splitsing het pad naar Bubion op te pikken.......Rondwandeling vanuit Bubion door de Alpujarras

Puente del Molino - Bubion Traject III ca. 40 min


Ook op dit traject passeer je weer ...... een brug. Je hebt een mooi zicht op de barranco (kloof). Voorbij de eerste brug......; een grote era met kastanjebomen. In Bubion houdt je ...... aan en loop via calle Hondillo en calle Real weer omhoog naar de parkeerplaats.

De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nlBubion naar Puente Molino

De brug van Bubion over Río Poqueira

Cabras / Gieten in Barranca Poqueira

De vele cabras die in de Barranco grazen

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

Eten in de Alpujarra
1. Estacion 4, Bubion
2. El Asador, Capileira
3. Restaurant Ibero, Capileira
4. Restaurant Teide, Bubion
5. Creperia La Fuente, Bubion
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-08

Rondwandeling vanuit Bubión naar Capileira en terug door Barranco PoqueiraKm 4,4
Duur 2,5 uur
niveau Pittige wandeling, maar goed tedoen
Hoogteverschil 311 m
Totaal Dalen & Stijgen 334 m
Startplaats Bubión
Startpunt Parkeerplaats achter restaurant Teide op de doorgaande weg naar Capileira

Google Earth Track Garmin Track Google Maps