Tips - Suggesties

Wandelen vanuit Pampaneira

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...Wandelen door de Alpujarras - de Sierra Nevada - Wandelingen door Pampaniera, Bubion, Capileira en Barranco del Poqueira

Rondwandeling vanuit Pampaneira naar Bubion

Karakteristieke:
Een schitterende korte wandeling door de mooiste en bekendste Barranco van de Sierra Nevada de Barranco del Poqueira. Het geluid van stromend water vergezeld je tijdens deze wandeling. Je kunt 2x lekker pootje baden in de rivier. Heen heb je mooi zicht op de toppen van de Sierra Nevada. Je ziet oude kastanje bomen maar ook fruit/noten- en moerbeibomen.


Wandelen naar de hoogste top van de Sierra Nevada de Mulhacen - Wandelingen door de Sierra Nevada

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>

PR-06 Rondwandeling vanuit Pampaneira via de GR7 naar Bubion terug door Barranco Poqueira, Duur: 3 uur.


Wandelen door de Alpujarras - Pampaneira naar Bubion terug via Barranco Poqueira (GR7)
Pampaneira - Bubion via de GR7, 50 min. rood / wit


De wandeling begint op het gezellige kerkplein met vele terrasjes in Pampaneira. Als je met je rug naar de kerk staat ga je ...... de GR7 op naar Bubion (Calle Estación), in het midden zit een brede goot voor regen/afval water. Je blijft stijgen. Voorbij de fontein ga je ...... calle Cerrillo in.

Aan de rechterhand heb je daarna fuente Cerrillo. Daar ga je ...... omhoog calle Principe in. In deze straat houd je ...... aan en ga rechtdoor omhoog. Op de splitsing ga je ......, hier heet het nog steeds calle Principe. Op de t-splitsing ga je ...... en meteen weer .......

Na ongeveer ...m begint het pad naar Bubion. Niet lang daar na heb je een mooi uitzicht op het dorp met de grijzen daken (terraos). Het pad stijgt gestaag omhoog langs vele fruitbomen, notenbomen, kastanjes en enkele moerbeibomen.
De laatste zijn nog overgebleven uit de tijd dat er een fluorescerende zijde industrie in Alpujarras was. Na ....  loop je Barrio Hondo van Bubion binnen, je loopt recht door naar de kerk.


Wandelen door de Alpujarras - Pampaneira naar Bubion terug via Barranco Poqueira (GR7)
Bubion - Puente El Molino, 30 min. geel / wit


Je loopt ......om het kerkplein, langs Casa Alpujarreña (Een grappig klein musea over de gebruiken en leefwijze in de Alpujarra).

 

Op de kruising ga je ....... en houdt daarna het bestraatte pad aan. Je laat de sportvelden aan je linker hand liggen.

Wandelen door de Alpujarras - de Sierra Nevada - Wandelingen langs juviles, Timar
Puente El Molino - Pampaneira, ca 30 min.


We dalen af naar de brug ...... Hier is tevens een mooie plek om te picknicken en eventueel pootje te baden. Over de brug vervolgen we het pad. Je hebt mooi zicht op de kloof en het stromende water onder je. Je passeert 1x een brug en enkele malen een modderig stroompje ......
Je kunt de 3 dorpen goed zien vanaf deze zijde. Hoe meer je richting Pampaneira afdaalt hoe meer je het water onder je hoort stromen.

 Wandelen door de Alpujarras - de Sierra Nevada - Wandelingen langs juviles, Timar


We vervolgen het pad ...... omhoog, het gaat over in en breed zandpad. Je komt uit op de doorgaande weg Pampaneira - Órgiva .......

In deze straat is een Bodega waar je een lekker wijntje kunt drinken. Het straatje kenmerkt zich door de brede goot in het midden voor regen/afvalwater......

De vegetatie hier zijn agave, amandel- en olijfbomen, veel kruiden tijm, rozemarijn en diversen soorten brem.

Tijdens de wandeling loop je diverse malen over launa, grijs/zilver klei die men gebruikt op de daken. Launa heeft als eigenschap dat het samentrekt als het nat wordt en dus water dicht wordt.


De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nlPlaza de Pampaneira con artesania

Plaza de Pampaneira con Artesania

Gedroogde paprikas (Pimientos Rojos)

Winkeltjes op de plaza van Pampaneira

Cactus, Woestijn Vijg Cactus - Chumba - Chumbero

Calle de Pampaneira

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-06

Rondwandeling door Pampaneira en BubiónKm 5,8
Duur 3 uur
niveau Zwaar (voor de getrainde wandelaar)
Hoogteverschil 320 m
Totaal Dalen & Stijgen 834 m
Startplaats Pampaneira
Startpunt Plaza van Pampaniera

Google Earth Track Garmin Track Google Maps