Tips - Suggesties

Barranco del Poqueira

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...


Rondwandeling door La Taha de Poqueira
"Pampaneira - Bubion - Capileira"

Karakteristieke:
Een schitterende rondwandeling door de mooiste en bekendste kloof van de Sierra Nevada de Barranco del Poqueira, je loopt door de dorpen van de "La Taha del Poquera",Pampaneira 1055m,Bubion 1300m enCapileira 1432m die het dichts bij de hoogste toppen van de Sierra Nevada ligt.
Hier begint ook de Río Poqueira die wordt gevoed door Río Toril, Río Veleta, Río Seco, en Río Mulhacen.
De Río Poqueira en Río Trevélez vloeien samen over in de Río Gaudalfeo en deze komt uit tussen Motril en Salobreña.

De beschrijving begint in Pampaneira, maar je kunt ook beginnen in Bubion of Capileira, de beschrijving begint en eindigt steeds op de plaza/kerkplein van de 3 dorpjes.


Wandelen naar de hoogste top van de Sierra Nevada de Mulhacen - Wandelingen door de Sierra Nevada

<< Terug naar de Wandelingen, Wandelroutes in de Alpujarras

>> GPS Wandelingen in de Alpujarras >>
Alpujarras Tips! PR-04 Rondwandeling door de witte dorpenPampaneira,Bubion,Capileira en door Barranco del Poqueira, Duur: 4,5 uur.


Wandelen door de Alpujarras - Pampaneira naar Bubion terug via Barranco Poqueira (GR7)


Pampaneira - Bubion via de GR7 Traject I, 50 min. rood / wit

De wandeling begint op het gezellige kerkplein met vele terrasjes in Pampaneira......
Als je met je rug naar de kerk staat ga je ...... de GR7 op naar Bubion (Calle Estación), in het midden zit een brede goot voor regen/afval water. Je blijft stijgen. Voorbij de fontein ga je ...... calle Cerrillo in ......

Wandelen door de Alpujarras - Capileira - Pampaneira - Bubion terug via Barranco del Poqueira (GR7)


Bubion - Capileira Traject II ca. 40 min

Je loopt om het kerkplein (Plaza de la Iglesia) langs Casa Alpujarreña (Een grappig klein musea over de gebruiken en leefwijze in de Alpujarra). Ga calle Real ...... omhoog het dorp in, na 100m ga je weer ......af calle Estacion, voorbij restaurant "Estacion 4" ...... omhoog, bij een pleintje (Plaza del Sol) voorbij een bron ga je ......af (calle Carril) omhoog, langs de Farmacia ......Wandelen door de Alpujarras - de Sierra Nevada - Wandelingen door Pampaneira, Bubion, Capileira
Capileira - Puente Chiscal Traject III , ca 30 min.


Je loopt recht door over een pad van beton/gras en hier ga je rechtdoor de trap op en meteen ...... omhoog, (calle Escuellas die weer overgaat in calle Manuel Mendoza) maar laat het museo ...... liggen. Bij de kerk (Plaza de la Iglesio) ...... omhoog. Vervolgens ga je ...... naar Plaza del Calvario. Je loopt langs de Plaza met gezellige terrasjes naar beneden (calle del Cubo). Je gaat ...... voorlangs "Apartamentos Vista Veleta" naar beneden ......Wandelen door de Alpujarras - de Sierra Nevada - Wandelingen door Pampaneira, Bubion, CapileiraPuente Chiscal - Puente El Molino Traject IV, ca 30 min.

Over de brug volg je het pad omhoog, bij Y-splitsing ......af volgen geel / wit (PR-A70), steeds ...... aanhouden zijpaden naar ...... negeren........ Je passeert vele water stroompjes.  Na ongeveer ...... min. gaat het pad recht door over een bruggetje met leistenen. Hier is ook een afslag naar ...... die naar Puente el Molino en terug naar Bubion gaat. Puente el Molino is een mooie plek om te picknicken en eventueel pootje te baden. Om bij Puente Molino te komen moet je ongeveer 200m afdalen, maar de wandeling gaat hier rechtdoor het bruggetje over ......


Wandelen door de Alpujarras - de Sierra Nevada - Wandelingen langs juviles, TimarPuente El Molino - Pampaneira Traject V, ca 30 min.


Over het bruggetje vervolg je het pad en negeer je alle afslagen naar ....... Je hebt mooi zicht op de kloof en het stromende water onder je.....
De laatste afdaling vlak voor de brug van Pampaneira is wat lastig, stokken zijn hierbij erg nuttig. Uiteindelijk kom je over de brug met de mooie watervallen. Hier zijn bankjes en tafels waar je lekker kunt zitten of met je voeten in de zomer kunt pootje baden in de rivier .......

De complete GRATIS wandelbeschrijving in PDF print formaat ontvangen: <<Klik dan hier >>


U kunt maximaal1 gratis wandelbeschrijving aanvragen.
Het enige wat wordt gevraagd is je email en de wandeling word je direct per email toegezonden.

Wij wensen je veel wandelplezier, als je na het lopen van deze wandeling tips, leuke aanwijzingen of een aanvulling hebt, nodigen wij je graag uit om een email te sturen naarinfo@de5van.nlLavadora / wasplaats van Pampaneira

Lavadora / wasplaats van Pampaneira

Artesania in Capileira

Artesania in Capileira

Cactus, Woestijn Vijg Cactus - Chumba - Chumbero

Artesania in Bubion

Plaza de Pampaneira con artesania

Frutas y hierbas secando

Gedroogde paprikas (Pimientos Rojos)

Chimeneas de Capileira

Plaza / Kerkplein Pampaneira

Plaza de Pampaneira

Overnachten in de Alpujarras - Sierra Nevada


Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, breng dan eens een bezoek aan een van de diverse B&B's die de Alpujarras rijk is.


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven.

Restaurants in de Alpujarra
1. Restaurant Teide, Bubion
2. Brasseria La Fuente, Bubion
3. Restaurant Estacion 4, BubionDe beste Restaurant in Bubion
4. Pizzeria El Castaño, Pampaneira
5. Restaurant Asador, Capileira
Geschiedenis: Er zijn vele verschillende versies over de exacte geschiedenis van de Alpujarras. Tot de 7de eeuw werd de Alpujarras bevolkt door de Romeinen. Daarna kwamen de Moren die de Acequias en de vele eras hebben aangelegd waar men nu nog steeds van profiteert. Van oudsher werd de Alpujarras ingedeeld in districten, La Taha (Arabisch) genoemd. Elk district had een administratief hoofd (el alcaide) en een spirituele leider (el alfaqui). Aan het einde van de Nazari dynastie in de XV eeuw werd de Alpujarras verdeeld in 12 Las Tahas.
Elke La Taha had een hoofddorp waar vanuit gedirigeerd werd. Van bijvoorbeeld de 3 Poqueira dorpen was Bubion het strategisch punt. Hier zijn nog resten van een Arabische toren naast de kerk te vinden. La Taha de Pitres bestaat uit 7 dorpen, Capilerilla, Atalbeitar, Mecina, Mecinilla, Fondales, Ferreirola en Pitres.

In 1492 was de val van de laatste Moorse Koning van Granada (Boabdil). Vele moren vluchten terug naar Afrika, maar degene die zich tot het Katholicisme bekeerden mochten in de Alpujarra blijven wonen. De Moren hadden een hoog conjunctuur opgebouwd en in het geheim bleven ze het Moslim geloof uitoefenen.
Daar kwam in 1578 een eind aan, een hevige oorlog van 4 jaar ging er aan vooraf. Er vloeide zoveel bloed van zowel Moren als Christenen dat de Barranco rood zag van het bloed. Na de oorlog heeft men deze de Barranco de la Sangre (De Kloof van het Bloed) genoemd,
De Alpujarras was ontvolkt, Felipe III liet de Alpujarras bevolken met 80.000 tot 100.000 personen afkomstig uit Castiila, Leon Galicia en Aragón.

*Acequia : Las Alpujarras heeft een eeuwenoud irrigatienetwerk (Acequias) van Moorse oorsprong dat de natuurlijke waterloop reguleert. Het zorgt er niet alleen voor dat alle dorpen voorzien worden van drinkwater, maar ook dat je het hele jaar door in een verrassend groen landschap wandelt.

*Tinao: Een tinao is een specifiek soort overkapping, meestal tussen 2 casas(huizen). Het heeft als functie dat tijdens slecht weer als men terug kwam van het land (campo), de dieren en de oogst droog konden staan en uiteraard kan men in de schaduw uitrusten .

*El terrao: Dit is wat men in de Alpujarras het dak noemt. Boven de 1100 meter bestaat het dak uit balken/stammen van kastanje (vigas) met dwars latten van kastanje (alfanjías), deze worden bedekt met platte leistenen (losas de pizarras). Beneden de 1100 meter worden eucalyptis bomen gebruikt met daarop cañas (riet). Beide daken worden bedekt met een dikke laag launa, een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is. Tegenwoordig wordt onder de launa plastic met beton gebruikt.

*Launa: Typisch voor de Alpujarra is dat de daken bedekt zijn met launa: (phyllites) een soort blauwgrijze klei dat zich bij nat weer sluit en ademt als het droog is.

*Era: Era's kom je overal in de Alpujarras tegen. Era's zijn ronde dorsvloeren van leisteen (pizarras) en liggen altijd op een winderige plek. Hier werd vroeger het graan van het koren gescheiden.

*Pueblos Blancos: De witte dorpen van de Apujarras zijn niet altijd wit geweest. In de XVII eeuw was er een pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectans was, dus begon men de casas van buiten en van binnen wit te kalken. Zo kwam men er achter dat de casas veel ruimer leken.

*Las Casas y Los Cortijos: De huizen en boerderijen zijn gemaakt van materialen die in de directe omgeving te vinden waren, maximaal 1km van de bouwplaats. De stijl van architectuur is waarschijnlijk van de Arabieren, de huizen zijn allemaal op het zuiden gericht. Deze bouwstijl vind je alleen in de Alpujarra.

*Las Ventanas
: De ramen zijn erg klein om de kou/hitte buiten te houden en waren altijd gericht op het zuiden.

*Las Chimeneas: Alle Casas en Cortijos in de Alpujarras hebben grote piramidevormige openhaarden met op de daken vaak mooie, ronde, taps toelopende, witte schoorstenen. De schoorsteen wordt afgedekt met een leisteen.

*Agave (Pita): Columbus heeft de Agave samen met de Chumbera (Cactus van de woestijnvijg), Goud en Zilver in de 16de eeuw naar Europa gebracht. In de volksmond wordt deze plant de 'honderdjarige Aloë' genoemd. Aanvankelijk werd deze plant gerangschikt onder de Aloë's. Men dacht dat de plant eens in de honderd jaar bloeide. Dat is een misverstand. Hij bloeit na zeven jaar en sterft vervolgens af, maar niet zonder een nieuwe loot aan de basis te hebben gevormd. De bonte variëteiten groeien langzamer dan hun groene of blauwgroene soortgenoten. Agave victoriae-reginae heeft spatelvormige bladen. Het rozet wordt tot veertig centimeter in doorsnede. De meeste soorten Agave komen in Mexico voor, maar ook in andere droge en warme streken op de aardbol is Agave te vinden.

Wandelingen in de Alpujarras
Costa Blanca Tips! PR-04

Rondwandeling in de Barranco Poqueira door de dorpen Pampaneira, Bubión en CapileiraKm 8,5
Duur 4,5 uur
niveau Zwaar (voor de getrainde wandelaar)
Hoogteverschil 307 m
Totaal Dalen & Stijgen 509 m
Startplaats Pampaneira
Startpunt Plaza van Pampaneira

Google Earth Track Garmin Track Google Maps