Tips - Suggesties

Las Alpujarras

De Beste, Lekkerste, Mooiste, Leukste, Grappigste, Meeste, Bekendste ...
Alpujarras

Het Paradijs: La Alpujarra of Las Alpujarras


Aan de zuidflank van de Sierra Nevada in Spanje ligt één van de mooiste streken van Andalusië : de Alpujarras. Dit prachtige landschap met zijn vruchtbare dalen, indrukwekkende bergen en witte dorpjes is het ideale terrein voor een vakantie in een rustige en authentiek omgeving. Hier maak je kennis met de architectuur die zo typisch is voor de Alpujarras. Op de hellingen staan in een terrasvorm witgekalkte huisjes die verbonden zijn met elkaar door platte daken.Alpujarras
De Alpujarras hebben een bewogen geschiedenis achter de rug met periodes van welvaart, oorlogen en ontvolking. De glorieperiode dateert van tijdens de heerschappij van de Nasriden. Dankzij de productie van zijde was er toen veel werk in de regio. Alles veranderde in 1492 toen de Katholieke Koningen Granada innamen. Boabdil de laatste Moorse sultan kreeg het gebied als aanvankelijk leengoed. Met hem trokken velen Moslims naar dit gebied.Maar veel had Boabdil niet meer te vertellen, de Christelijke Spanjaarden zwaaiden de plak. Al snel gingen zij over tot massale onteigeningen en repressie. Het ongenoegen groeide en voortdurend waren er rellen en oproer. Dit mondde uit in de oorlog om de Alpujarras waarbij zelfs hulp werd ingeroepen van legers uit Noord-Afrika. Maar in 1572 was het Moorse tijdperk in Spanje definitief voorbij. Ze werden verjaagd en de streek bleef onbevolkt achter.


La Taha de Pitres in de Alpujarras

Enkel stammen uit La Mancha en door de inquisitie verjaagde personen kwamen zich hier nadien vestigen. Zij leefden eeuwenlang vrij afgezonderd en hun inkomsten haalden ze vooral uit kleinschalige landbouw en ambachten.


Met de komst van de Britse schrijver Gerald Brenan werd een nieuw tijdperk ingeluid. In zijn boek South from Granada schetste hij een beeld van de ingesloten dorpen met bewoners die nog in het verleden leefden.


Ambachtelijke landbouw in de Alpujarras
Veel romantici voelden zich aangesproken door deze verhalen. Al snel kwamen buitenbeentjes uit Noord-Europa hier voornamelijk in communes leven.De laatste 30 jaar zijn het eerder welvarende mensen uit West-Europa die hier van hun pensioen of hun welverdiende vakantie komen genieten.Het landschap heeft tot op vandaag zijn authenticiteit behouden. Prachtige vruchtbare heuvels en bergen waarop fruitbomen groeien en groentes worden verbouwd. Af en toe vind je op de berghellingen pittoreske dorpjes met witgekalkte huizen en platte daken. De smalle en steile straatjes met kasseien, houten balken en balkons met kleurrijke bloemen doen je aan een andere tijd denken. (La Taha de Pitres, Busquistar)Heel veel steenbokken in de Alpujarras - Sierra Nevada

Deze bouwstijl is nog een overblijfsel van de Moren. Ook vandaag vind je in het Marokkaanse rifgebergte nog dergelijk uitziende dorpjes. Deze prachtige streek trekt dus redelijk wat toeristen aan.


Wandelen in de Alpujarras, van Capileira naar de toppen van de Sierra Nevada, een mountainbike tocht langs het Tibetaans klooster in Pampaneira, of een klim naar het dorpje Bubion in de hoge Alpujarras. Eén ding is zeker de sportieveling zal hier zijn hartje kunnen ophalen.

Prachtige natuur en veel zeldzame bloemen in de Alpujarras -Sierra Nevada
Wie het rustiger ziet kan een relax weekendje in het kuuroord Lanjaron overwegen, dat in heel Spanje gekend is om zijn zuivere mineraalwater. Of neem plaats op een terrasje in Orgiva en bezoek de wekelijkse donderdagmarkt waar je ook de alom bekende Jamon Serrano uit Trevelez kan kopen.Wie van de natuur, de zon en het bergachtige landschap in een rustige, authentiek omgeving wil genieten is in de Alpujarras dus aan het juiste adres. De weekdagen in het voor- en najaar lenen zich hier perfect voor. In de zomer is het drukker in de streek want dan zakken veel toeristen naar de streek af.Pueblos blancos:

De witte dropjes van de Alpujarra waren in de tijd van de Moren zeker niet wit. In de XVII eeuw toen de Alpujarras gebukt ging onder een heftige pest epidemie en men dacht dat kalk een desinfectante was besloot men de huizen wit te kalken, en binnen zag het er veel ruimer en netter  uit.


Wandelen en Overnachten in Alpujarra is de perfecte combinatie

 

Zoek je nog een speciale plek om te overnachten in de Alpujarras, dan zijn er een tal van mogelijkheden naast diverse Hostals / Hotels / Bed & Breakfast / Vakantiehuizen, zijn er vele Casas Rurales dit is vergelijken met Chambres d'Hôtes en Bed en Breakfasts:


In Spanje noemt men dit type accommodatie een Casa Rural.
Er is persoonlijke aandacht, de eigenaren kennen de omgeving goed en kunnen je prima adviezen geven over de mooie plekjes die meestal niet in de boekjes staan.

Elke eerste zondag van de maand is er een rommelmarkt (Rastro) in de Alpujarra op Camping Puerto de la Alpujarra.Onder het fascinerende Granada ligt het geïsoleerde Alpujarra, één van Spanje's mooiste wandelgebieden en meest karakteristieke streken, gelegen tussen de Sierra Nevada en de Middellandse Zee. Witte Moorse dorpen en tuinen, mooie paden, een gevarieerde natuur:
een wandelvakantie door het oosten van Andalusié de Alpujarras.
In promotie folders en boeken wordt met enige regelmaat gesproken over bijvoorbeeld Alpujarra Alta of Alpujarra Baja. Dit is niet direct een indeling naar hoogte, maar meer in 3 geografische gebieden van Noord naar Zuid. Wel liggen over het algemeen de hoger gelegen dorpen (pueblos) in het Alta gebied.Alpujarra Alta Hoogte Alpujarra Media Hoogte Alpujarra Baja Hoogte

Alpujarra de la Sierra
(Mecina Bomberón/Yegen/El Golco)

1110m

Almegíjar
(Almegíjar/Notáez/La Solana/La Umbría)

812m

Albondón
(Los Cózares/Los Gálvez/La Loma del Aire/Los Vargas/El Castillo/Albondón)

895m

Bérchules

1319m

Cádiar
(Narila/Yátor/La Rambla del Banco/Cádiar)

919m

Albuñol
(Los Chaulines/La Ermita/La Rábita/El Pozuelo/Los Castillos/Albuñol)

250m

Bubión

1300m

Cástaras
(Nieles/Cástaras)

1011m

Gualchos en Castell de Ferro

338m

Busquístar

1150m

Lanjarón

659m

Lújar

895m

Cañar
Mirador de Miradores of Mirador de Afrika

1014m

Lobras
(Tímar/Lobras)

930m

Murtas (Mirador de La Alpujarra)
(Cojáyar/Mecina Tedel/Murtas)

1170m

Capileira

1436m

Órgiva
(Agustines/Tíjola/Alcazar/Bayacas/Cerro Negro/Las Barreras/Los Tablones/Pago y Benisalte/Sortes-ABC-Rabite/Órgiva)

450m

Polopos
(Haza del Trigo/Polopos)

750m

Carataunas

800m

Torvizcón

685m

Rubite

789m

Juviles

1255m

Ugíjar
(Cherín/Jorairátar/Los Montoros/Las Cantaras/Ugíjar)

559m

Solvilán
(Alfornón/Melicna/Los Yesos/Solvilán)

760m

La Tahá
(Atalbéitar,Capilerilla, Ferreirola, Fondales, Mecina, Mecinilla en Pitres)

1295m    

Turón

684m

Nevada
(Mairena, Júbar, Picena en Laroles)

1082m        

Pampaneira

1058m        

Pórtugos

1303m        

Soportújar

940m        

Trevélez
(Barrio Alto ligt op 1600m.)

1476m        

Válor
(Mecina Alfahar/Nechite/Válor)

909m